Motáky nepomohli. Kočnerovi pred Vianocami sprísňujú väzbu

TA3 TASR
20.12.2018 16:16

Špecializovaný trestný súd rozhodol o sprísnení väzby pre obvineného podnikateľa Mariána Kočnera. Rozšíril ju na kolúznu, aby Marian Kočner nemohol ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie nie je právoplatné. Polícia potvrdila, že posielal z väzenia takzvané motáky. Údajne sa takto cez svojho obhajcu snažil kontaktovať vplyvných ľudí, aby sa skôr dostal na slobodu. Lístočky však zadržala NAKA.

Obavy z kolúznych aktivít

"Počas vyšetrovania boli zistené určité skutočnosti nasvedčujúce obave, že obvinený bude vplývať na svedkov, znalcov alebo iným spôsobom mariť vyšetrovanie trestnej činnosti, tzv. kolúzne aktivity. Z toho dôvodu bol teda podaný návrh na rozšírenie dôvodov väzby a tento návrh bol v plnom rozsahu akceptovaný," konštatovala po rozhodnutí prokurátorka ÚŠP Renáta Ontkovičová.

"Prípravné konanie je neverejné a nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré odôvodňovali túto obavu," reagovala Ontkovičová na otázku, či návrh súvisí so zaistenými "motákmi", ktoré mal obvinený posielať spoza mreží. Sudca ŠTS rovnako vyhovel i návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby Mariana Kočnera do 28. apríla 2019. Obvinený využil svoje právo a podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

NAKA lístočky zaistila

Kočnerov výsluch pred sudcom pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici trval dve a pol hodiny. Krátko po poludní kukláči obávaného podnikateľa eskortovali späť do Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Kočner je obvinený v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Po dva razy, keď sám žiadal o prepustenie z väzby, na rozhodovanie neprišiel, až teraz.

Podnikateľ sa snažil dostať z väzby prípadne zabránit jej sprísneniu. Mal posielať utajené "motáky" vplyvným ľuďom z politiky i silových zložiek a žiadať ich o pomoc. Polícia potvrdila, že Národná kriminálna agentúra zaistila lístočky, ktoré mal posielať z väzenia. Odovzdala ich dozorujúcemu prokurátorovi. "Policajti NAKA zaistili 'motáky' - lístočky, 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci 'zmeniek'. Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu," uviedla polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok