Horský: Opozícia nemôže fungovať tak, že Fico hodí loptičku a všetci bežia

TA3
11.6.2012 15:23

Vytvorenie ľudovej platformy KDH, SDKÚ-DS a Mosta - Híd môže byť podľa politológa Michala Horského dôležitým medzikrokom k užšej spolupráci týchto strán na agendách, ktoré budú postavené na ľudových hodnotách a nie len na vymedzovaní sa voči Smeru-SD.

Horský: Opozícia nemôže fungovať tak, že Fico hodí loptičku a všetci bežia
TA3

"Opozícia predsa nemôže fungovať tak, že Robert Fico vykopne tenisovú loptičku a všetci piati opoziční lídri sa za ňou rozbehnú ako psi. Respektíve nie všetci, lebo Matovič sa ešte na pol ceste otočí a povie, že on nebeží," povedal pre TASR Horský.

Očakáva, že ak sa platforma osvedčí, v budúcnosti sa môže zaoberať aj domácimi témami a prípadne vyústiť do vytvorenia pravicovej trojkoalície v ďalších parlamentných voľbách. "To je možno maximum, čo by sa v otázke zjednocovania pravice mohlo stať. Nie je férové to, čo očakáva časť verejnosti, že budú všetky opozičné strany vystupovať jednotne," povedal Horský. Dodal, že zatiaľ čo tri ľudovo orientované strany majú spoločnú hodnotovú platformu a dlhoročné skúsenosti zo vzájomnej spolupráce, SaS je iným spôsobom konštituovaná, ale aj hodnotovo inak orientovaná strana.

Obyčajní ľudia sú podľa neho ešte špeciálnejší prípad a v skutočnosti sa správajú skôr ako skupina osobností, než ako politický subjekt.
Čo sa týka poslednej Rady KDH pred straníckym snemom, ktorý príde 23. júna, podľa Horského pri kreovaní návrhu budúcich podpredsedov strany rešpektovala princíp kontinuity, aj obmeny kádrov. "Potvrdilo sa, že pozícia predsedu je neotrasiteľná. Podpredseda Július Brocka po rokoch poctivej služby ustupuje do pozadia, čo ale nezmenšuje jeho politický význam v KDH," povedal Horský.

"A myslím si, že členská základňa KDH, ako aj pracovníci v zdravotníctve ocenia, že zo špičkovej straníckej politiky odchádza Ivan Uhliarik," dodal. Čo sa týka návrhu na nových podpredsedov, okrem Petra Belinského, ktorý pôsobil ako riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), sú podľa Horského zatiaľ verejnosti neznámi a len budúcnosť ukáže, ako sa presadia. Čo sa týka prípadnej kandidatúry Radoslava Procházku na post podpredsedu, Horský ju nehodnotí ako kľúčovú. "Mne sa zdal byť rozhovor s Procházkom v denníku Sme ako rozhovor jedného adolescenta," poznamenal Horský, ktorý hodnotí Procházkove postoje ako vnútorne rozporné.

Na margo odchodu Daniel Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH Horský poznamenal, že toto hnutie sa v minulosti vedelo vyrovnať s odchodom výrazných osobností a má na to predpoklady aj dnes. Za väčší problém KDH považuje aktuálne kauzy s odstupným pre štátnych úradníkov. "Stranám vládnej koalície Ivety Radičovej sa v otázke odmeňovania podarilo niekoľko neuveriteľných, amatérskych, snáď ani nie zámerných podrazov na verejnosti. Jedným z nich bol návrh SaS na úpravu platov poslancov a ústavných činiteľov a druhým, nie menším, je nedôslednosť KDH vo vládnej funkcii, čo dnes umožňuje persónam, ktoré oni nominovali a organizáciám, za ktoré zodpovedali, prideľovať ani nie zlaté padáky, ale doslova zlatý dážď," podčiarkol Horský. "Čo nepochybne môže väčší vplyv na pokles preferencií KDH, ako odchod pána Lipšica," uzavrel.

Rada KDH sa 9. júna v Dolnom Kubíne zaoberala predovšetkým prípravou snemu, ktorý bude 23. júna v Ružomberku. Za kandidáta na predsedu nominovala doterajšieho šéfa Jána Figeľa a za podpredsedov poslancov NR SR Jána Hudackého, Pavla Abrhana, Mariána Kvasničku, ako aj vysokoškolskú pedagogičku Miroslavu Szitovú, bývalého riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Petra Belinského a ekonomického experta Miloša Moravčíka.

Predseda KDH Ján Figeľ na rokovaní predstavil zámer vytvoriť ľudovú platformu pre spoluprácu blízkych parlamentných strán. „KDH ponúka stranám SDKÚ-DS a Most-Híd vytvorenie takejto politickej ľudovej platformy pre užšiu a účinnejšiu spoluprácu na európskych témach, ktoré sú dôležité aj pre Slovensko,“ spresnil s tým, že dobrými predpokladmi sú spoločné hodnotové základy, dlhoročná spolupráca a podobné náhľady.

O iniciatíve KDH vytvoriť ľudovú platformu sme sa porozprávali aj s politológom Jánom Baránkom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok