Zrušili predbežný zákaz na vydanie Nicholsonovej Gorily

SITA
11.6.2012 13:14

Predbežné opatrenie, ktorým sudca zakázal vydať knihu investigatívneho novinára Toma Nicholsona o Gorile, už neplatí. "Odvolací súd uznesenie súdu prvého stupňa mení tak, že návrh na nariadenie predbežného opatrenia a zabezpečenie dôkazu zamieta", informoval hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Zrušili predbežný zákaz na vydanie Nicholsonovej Gorily

Súd rozhodoval len o predbežnom zákaze, v merite veci zatiaľ rozhodnuté nebolo. "Senát odvolacieho súdu preskúmaval potrebu dočasnej úpravy vzťahov medzi účastníkmi do času, než súd vo veci rozhodne a zistil, že pre nariadenie predbežného opatrenia a zabezpečenie dôkazu neboli splnené zákonné predpoklady," píše sa v odôvodnení rozhodnutia odvolacieho súdu.

"K tomu, aby bolo možné vydať predbežné opatrenie, musia byť všetky zákonné predpoklady splnené, čo v danom prípade nebolo, a preto je rozhodnutie súdu prvého stupňa nesprávne," uvádza sa tiež v odôvodnení. Prvostupňový súd bude môcť až na základe posúdenia dôkazov rozhodnúť, čo sú odporcovia (vydavateľstvo Petit press a Nicholson) povinní zdržať sa konania, ktoré by malo za následok ohrozenie osobnostných práv navrhovateľa.

O zákaze vydať Nicholsonovu knihu rozhodol predbežným opatrením sudca Okresného súdu Bratislava I Branislav Král na základe žiadosti spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka, ktorého meno sa objavuje v medializovanom spise Gorila. Rozhodnutie sudcu Krála kritizovali viaceré novinárske organizácie, ktoré ho označili za cenzúru. Podľa súdu nejde o cenzúru, pretože za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií v knižnej publikácii. Podobnú žiadosť, ktorú podal Zoltán Varga, sudkyňa Okresného súdu Bratislava 1 Daša Kontríková zamietla.

Vo Vargovom byte boli údajne všetci aktéri kauzy Gorila odpočúvaní. Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok