Teologičky zaznamenali omyly v kresťanstve a spísali Bibliu žien

TA3 ČTK
15.12.2018 19:55

Dvadsať teologičiek, ktoré sa zároveň považujú za feministky, sa spojilo, aby vydali Bibliu žien. Kritizujú, že sa Biblia používa na ospravedlňovanie podriadenosti žien voči mužom.

Teologičky zaznamenali omyly v kresťanstve a spísali Bibliu žien
ČTK

Feminizmus a Biblia si neodporujú

Projekt vznikol v Ženeve vďaka Elisabeth Parmentierovej a Lauriane Savoyovej. Obe sú profesorkami na fakulte teológie, ktorú založil v roku 1559 Jean Calvin, otec frankofónneho protestantstva. "Zistili sme, že panuje obrovská neznalosť biblických textov, mnoho ľudí ich vôbec nepozná alebo si myslí, že sú zastarané a vôbec sa nezhodujú s terajšími hodnotami rovnosti," povedala tridsaťtriročná Savoyová. Jej cieľom bolo ukázať, že feministické hodnoty a výklad Biblie si neodporujú.

K dvom ženevským protestantkám sa čoskoro pridala kanadská katolícka teologička Pierrette Daviauová a s ňou aj ďalšie podobne uvažujúce teologičky rôznych vyznaní z rôznych regiónov. "Chceli sme pracovať ekumenicky, sme katolíčky a protestantky z rôznych smerov a z rôznych frankofónnych krajín, reprezentujeme tak rôznorodosť žien," zdôrazňuje päťdesiatsedemročná Parmentierová.

Úloha žien v Biblii

Biblia žien, ktorá vyšla pred niekoľkými týždňami, má byť zároveň vyjadrením úcty k publikácii s rovnakým názvom - Woman's Bible. Tá vyšla v roku 1898 pod vedením americkej sufražetky Elizabeth Cady Stantonovej a bola v nej už vtedy vyjadrená skepsa k maskulínnej interpretácii Biblie.

"Naše kapitoly zaznamenávajú omyly kresťanskej tradície, tendenčné preklady, čiastočné výklady, náznaky patriarchátu, ktoré mohli viesť k mnohým obmedzeniam a zákazom pre ženy," vysvetľujú autorky v úvode knihy. "V pasáži Lukášovho evanjelia, kde na scénu vstupujú Marta a Mária, sestry, ktoré Ježiš navštívil, sa píše, že Marta "poslúžila". Hovorí sa teda, že Marta podávala jedlo, zatiaľ čo grécke slovo diakonia môže mať iný zmysel, napríklad, že Marta možno bola diakónkou," uvádza Parmentierová.

Ďalším príkladom je Mária Magdaléna, ktorá sa v evanjeliách objavuje najviac. "Ostáva s Ježišom aj v čase, keď zomrie na kríži, zatiaľ čo všetci učeníci prepadli strachu. Práve ona prichádza k jeho hrobu ako prvá a objavuje vzkriesenie. Je to zásadná postava. Predtým bola vnímaná ako prostitútka, ktorá sa Ježišovi vrhla k nohám, odnedávna sa dokonca prezentuje ako Ježišova milenka," konštatuje Savoyová.

Antifeministický Pavol

Teologičky sa snažili dať niektoré texty na pravú mieru, špeciálne listy svätého Pavla rodiacim sa kresťanským komunitám, ktoré obsahujú pasáže, ktoré sa dajú vysvetliť radikálne antifeministicky. "Každá kapitola sa zaoberá otázkami, ktoré sú pre ženy zásadné, otázkami, ktoré si dnes často kladieme," zdôrazňuje Parmentierová. Teologičky pristupujú k Biblii z hľadiska rôznych tém: ľudské telo, zvádzanie, materstvo, podriadenosť. Kniha končí citáciou Ježišovej matky Márie.

"Kniha začína mať pekný úspech," raduje sa jej vydavateľ Matthieu Mégevand, riaditeľ protestantského vydavateľstva Labor et Fides. "Na jednej strane sme prekvapení, pretože názov knihy môže skôr odrádzať. Myslíme si však, že zároveň môže ľudí zaujímať v súvislosti s aktuálnou feministickou tematikou," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok