Bude odvod i zmeny v polícii. Poslanci prelomili prezidentovo veto

TA3 TASR
13.12.2018 13:01

Poslanci opäť schválili zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce z dielne SNS, ktorý v stredu vetoval prezident Andrej Kiska. Za návrh hlasovalo 78 poslancov. Plénum schválilo aj druhú novelu, ktorú prezident poslal späť - nové pravidlá pri výbere policajného prezidenta. Poslanci sa pre vrátené novely museli vrátiť do pléna. SaS sa pre zákon o osobitnom odvode obráti na Ústavný súd.

Prezident kritizoval osobitný odvod

Za návrh zákona hlasovalo 78 poslancov zo 135 prítomných, proti bolo 43 poslancov a hlasovania sa zdržalo 14 poslancov. Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce odobrili poslanci pôvodne 6. decembra 74 hlasmi. Prezident Andrej Kiska však právnu normu nepodpísal a vrátil ju poslancom späť do parlamentu. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce. Na prelomenie prezidentovho veta potrebovali poslanci získať aspoň 76 hlasov.

Návrh zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce pripravili poslanci koaličnej SNS. Podľa predkladateľov je totiž v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov.

Slúžiť na to má práve osobitný odvod. Osobitný odvod sa pritom nebude vzťahovať na malé a stredné podniky, obchodné aliancie či prevádzky nachádzajúce sa v okresoch, ktoré spadajú pod zákon o takzvaných najmenej rozvinutých okresoch.

Policajného prezidenta vyberú po novom

Policajný prezident sa bude od februára 2019 vyberať podľa nových pravidiel. Poslanci národnej rady 80 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra, ktorá zmeny prináša. Plénum neprijalo námietky prezidenta Kisku, ktorý novelu v stredu nepodpísal a vrátil ju do parlamentu. Hlasovaním ukončili 39. schôdzu NR SR, ktorá sa konala iba kvôli vetovaným zákonom o policajnom zbore a osobitnom odvode pre obchodné reťazce.

Kiska označil návrh novely zákona o policajnom zbore za nesystémový, nerieši podľa neho aktuálne problémy spojené s fungovaním policajného zboru ani nezaručuje nezávislosť policajnej inšpekcie, keďže zostáva osobitnou súčasťou policajného zboru. Upozornil tiež, že novela zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta policajného zboru ministrovi vnútra, pričom obaja ostávajú súčasťou výkonnej moci. Policajného prezidenta bude po novom naďalej vymenúvať minister vnútra, avšak až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru, ktoré musí odobriť nadpolovičná väčšina jeho členov. Menovaný bude na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Na ustanovenie do funkcie bude teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra.

Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu

Podľa zákona má byť do funkcie policajného prezidenta vymenovaný len príslušník policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej desať rokov. Podľa novely ho môže minister odvolať pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina členov brannobezpečnostného parlamentného výboru. Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu. Novela zákona počíta s vytvorením Úradu inšpekčnej služby, ktorý má odhaľovať a vyšetrovať trestné činy príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, tiež kontrolovať zákonnosť postupu policajtov. Bude podeň patriť aj vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov colníkov. Úrad bude riadiť šéf inšpekcie, ktorý sa má zodpovedať vláde.

Riaditeľa Úradu inšpekčnej služby bude menovať do funkcie vláda SR na návrh ministra vnútra. Šéfa inšpekcie budú vyberať vo výberovom konaní, jeho menovanie bude tiež závisieť od odporúčania brannobezpečnostného výboru. Aj v tomto prípade bude konanie realizovať sedemčlenná výberová komisia ako pri policajnom prezidentovi. Slovo bude mať aj výbor.

SaS sa obráti na Ústavný súd

Strana SaS sa pre zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce obráti na Ústavný súd SR. Podľa SaS Ústava SR explicitne hovorí, že na Slovensku funguje sociálne-trhová ekonomika a štát chráni hospodársku súťaž. Všetky tieto tri atribúty ale boli podľa nich týmto zákonom porušené. "Bez ohľadu na výsledok Ústavného súdu SR, strana SaS pri prvej príležitosti tento nezmyselný zákon zruší," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Podľa SaS poslanci vládnej koalície ukázali občanom, a to nielen na Slovensku, že na nich neplatia žiadne rozumné argumenty odborníkov, ľudí z obchodu i prezidenta. "Platí na nich len logika oligarchov, ktorí chcú získať výhody na úkor celej spoločnosti," dodali liberáli. Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce podľa nich devastuje hospodársku súťaž, diskriminuje podnikateľov na trhu a v konečnom dôsledku poškodí spotrebiteľov. Jednak vyššími cenami potravín a jednak tým, že zneatraktívni Slovensko pre podnikanie v obchode.

"Okrem toho reálne hrozí, že Slovensko bude musieť vybraté peniaze z takéhoto odvodu obchodníkom vrátiť. Avšak tieto financie by už nešli späť zo štruktúr rezortu pôdohospodárstva, ale poskladali by sa na ne všetci občania Slovenska zo štátneho rozpočtu. Navyše, súčasná nezodpovedná koalícia toto bremeno prenáša zrejme na budúcu vládu," opísala poslankyňa SaS Jana Kiššová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok