Rusi vracajú úder. Slovenského diplomata vyhlásili za nežiaduceho

TA3 TASR SITA
13.12.2018 09:29

Rusi splnili, čo avizovali. Po tom, ako Slovensko vyhostilo údajného ruského špióna s diplomatickým krytím, bude sa musieť porúčať aj slovenský diplomat v Moskve. Vyhlásili ho za nežiaducu osobu. Vyhostenie ruského diplomata, ktorý mohol byť dôstojníkom ruskej tajnej služby GRU, nedávno oznámil premiér Peter Pellegrini.

O vyhlásení slovenského diplomata za "personu non grata" informoval ruský spravodajský portál Meduza. Ako uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, diplomat musí územie Ruskej federácie opustiť do 48 hodín. Príslušnú nótu doručili veľvyslancovi SR v Moskve 11. decembra, informovala Zacharovová.

Slovensko koncom novembra vyhostilo ruského diplomata, ktorý mal na našom území vykonávať špionážne aktivity. Jeho činnosť malo odhaliť naše vojenské spravodajstvo. Rus musel krajinu opustiť do 48 hodín. Na základe informácií Vojenského spravodajstva Slovensko 22. novembra vyhostilo diplomatického pracovníka úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie. "Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce," povedal premiér Pellegrini.

Premiér vníma krok Moskvy ako reakciu na vyhostenie ruského diplomata zo Slovenska, "Je to recipročné opatrenie, ktoré je vo svete bežné a ktoré sme myslím aj očakávali," uviedol premiér s tým, že záležitosť nechce bližšie komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok