Sloboda zvierat je zásadne proti chovu šeliem súkromníkmi

SITA
11.6.2012 10:18

Sloboda zvierat sa na zvieratá pozerá ako na cítiace živé bytosti, ktoré by nemali žiť v zajatí u niekoho, kto je možno len zbohatlík.

Sloboda zvierat je zásadne proti chovu šeliem súkromníkmi
SITA

Občianske združenie Sloboda zvierat je zásadne proti akémukoľvek chovu šeliem súkromníkmi, ktorí si na dvore alebo v záhrade postavia voliéry a v nich držia nielen šelmy, ale aj krokodíly alebo primáty. V súvislosti s návrhom novely zákona o sprísnení chovu nebezpečných živočíchov poslanca NR SR Jána Podmanického to povedala inšpektorka Slobody zvierat Romana Březinová. 

Podľa jej slov existuje jediný praktický dôvod ich postoja, a to, že združenie sa na zvieratá pozerá ako na cítiace živé bytosti, ktoré by nemali žiť v zajatí u niekoho, kto je možno len zbohatlík. "Človek má peniaze, kúpi si zviera, náhodou sa niečo stane, zrazu je bez prostriedkov a čo potom so zvieraťom," uviedla Březinová a dodala, že keď už raz štát chov povolí, mal by pre zvieratá zriadiť aj záchranné centrá, čo na Slovensku nebude ešte veľmi veľa rokov reálne. Združenie je teda v zásade proti chovu šeliem, pretože takí ľudia si podľa nej len potrebujú dokázať, že majú na to, aby si kúpili tigra alebo leva. "Keby spĺňali štatút minizoologickej záhrady, to by sme ešte tolerovali, museli by sme však brať do úvahy etológiu živočíchov ako aj podmienky ich života, týkajúce sa priestoru a podobne. Nerozumiem tomu, prečo by mal niekto držať v zajatí druhy zvierat, ktoré ani nie sú naším pôvodným druhom," dodala Březinová.

Poslanec Podmanický chce sprísniť podmienky chovu pre nebezpečné živočíchy, ako sú napríklad medveďovité a mačkovité šelmy. Ako povedal, v poslednom čase sa zvyšuje počet chovateľov nebezpečných živočíchov, čo je spojené s negatívnymi reakciami obyvateľov obcí, ktorých sa to bezprostredne dotýka. „Bez ohľadu na to, že sú splnené podmienky ustanovené platnými právnymi predpismi, prítomnosť týchto tried nebezpečných živočíchov negatívne pôsobí na kvalitu a bezpečnosť života obyvateľov obce,“ povedal. 

Podmanický upozornil, že podľa platného zákona o veterinárnej starostlivosti a vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva o chove nebezpečných živočíchov je potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Žiadateľ je okrem iného povinný k žiadosti priložiť vyjadrenie obce k chovu nebezpečných živočíchov. „V zákone, ani vo vyhláške však nie je bližšie špecifikovaný orgán obce, ktorý je oprávnený takéto vyjadrenie vydať, ani nie je jasná miera záväznosti takéhoto vyjadrenia pre obsah vydávaného rozhodnutia,“ zdôraznil poslanec.

Podmanický to chce riešiť novelou zákona, v ktorej navrhuje riešiť tento problém jednoznačnou požiadavkou pre chovateľa získať súhlas územne príslušného obecného zastupiteľstva v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha. Návrh novely zákona rozširuje pôsobnosť obecného zastupiteľstva o právomoc rozhodnúť o vydaní súhlasu k chovu nebezpečných živočíchov. „Dôvodom tohto návrhu je skutočnosť, že v prípade chovu nebezpečného živočícha ide o výrazný zásah do života obyvateľov obce. Obecné zastupiteľstvo ako orgán územnej samosprávy má najväčší predpoklad, aby objektívne zhodnotilo dopad takýchto chovných zariadení na kvalitu života obce a jej obyvateľov,“ povedal Podmanický.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok