Chávez má vážneho konkurenta v boji o prezidentské kreslo

TA3, TASR
11.6.2012 08:10

Venezuelského prezidenta Huga Cháveza čaká ďalší ťažký súboj. Už tretíkrát bude bojovať o prezidentské kreslo. Teraz sa však proti nemu postaví obľúbený opozičný kandidát Henrique Caprilese. Včera sa v Caracase za veľkej podpory registroval do volieb.

Chávez má vážneho konkurenta v boji o prezidentské kreslo
SITA

Tisíce Venezuelčanov v nedeľu podporili opozičného prezidentského kandidáta Henriqua Caprilesa. Sám Capriles sa postavil do čela pochodu, ktorý viedol z parku na východe hlavného mesta Caracas k sídlu volebnej komisie vzdialenom desať kilometrov, po tom, čo jeho kandidatúru na októbrové voľby oficiálne zaregistrovali.

"Siedmeho októbra si nevyberáme len medzi dvoma mužmi, ale vyberáme si medzi dvoma spôsobmi života," povedal opozičný politik. Voliči sa podľa neho musia rozhodnúť medzi "stagnujúcou, násilnou prítomnosťou bez perspektív" a "budúcnosťou pokroku pre všetkých".

Capriles bude vyzývateľom úradujúceho ľavicového prezidenta Huga Cháveza, trpiaceho zdravotnými problémami. "Chcem byť prezidentom každého, nie prezidentom izolovanej skupiny," vyhlásil Capriles pred davom, mávajúcim venezuelskými vlajkami. Zopakoval, že jeho kampaň sa snaží preklenúť hlboké politické rozdelenie krajiny. "Ja nie som nepriateľ nikoho. Som nepriateľ problémov," povedal Capriles.

Hoci podľa najnovších prieskumov Capriles za Chávezom zaostáva, prisľúbil, že bude vytvárať pracovné miesta, bojovať proti trestnej činnosti a vykorení korupciu. Chávez, ktorý by v prípade víťazstva začal nové šesťročné funkčné obdobie, svojho súpera obvinil, že zastupuje záujmy bohatých. Capriles argumentuje, že jeho politika je podobná ako u bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ľavicového odborového predáka, ktorý podporoval proobchodnú politiku na financovanie rozsiahlych sociálnych programov.

Chávez plánuje formálne zaregistrovať svoju kandidatúru dnes, čím volebná kampaň naberie ešte väčšie obrátky. Za ostatný rok mu vyoperovali z panvovej oblasti dva nádory, pričom sa pravidelne chodí liečiť na Kubu. V marci tohto roku začal s ožarovaním, ktoré má zabrániť návratu choroby.

Témy: Kuba Caracas
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok