Britský minister zahraničia nevylúčil intervenciu v Sýrii

TASR
10.6.2012 18:49

Situácia podľa neho začína pripomínať násilnosti, ktoré vypukli v Bosne v 90. rokoch.

Britský minister zahraničia nevylúčil intervenciu v Sýrii
CTK

Britský minister zahraničia William Hague pre televíziu Sky New zdôraznil, že sa "očividne kráti čas" na uplatnenie mierového plánu medzinárodného vyslanca Kofiho Annana v Sýrii.  Na otázku, či britská vláda vylúčila použitie sily, Hague odpovedal, že Sýria sa nachádza "na okraji kolapsu alebo sektárskej občianskej vojny, preto si nemyslím, že môžeme čokoľvek vylúčiť". Situáciu v Sýrii prirovnal k tomu, čo sa stalo v 90. rokoch v Bosne, kde sektárske násilie viedlo k rozdeleniu krajiny a vyústilo v smrť desiatok tisíc ľudí.

Veľmi kriticky sa dnes k pokračujúcim násilnostiam v Sýrii postavili aj izraelskí predstavitelia, ktorí tiež vyzvali na medzinárodný vojenský zásah voči prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal dnes na zasadnutí vlády, že v Sýrii dochádza k "masakre" a obvinil Irán a libanonské radikálne šiitské hnutie Hizballáh, že sa svojou podporou sýrskeho režimu stávajú spoluvinníkmi pri vraždách."Tvár tejto osi zla (Sýria, Irán, Hizballáh) bola obnažená vo všetkej svojej škaredosti. Každý musí pochopiť, v akom prostredí žijeme," povedal Netanjahu.

Vicepremiér Šaul Mofaz a prezident Šimon Peres išli ešte ďalej a výslovne podporili opozíciu. "V Sýrii dochádza v súčasnosti k zločinu voči ľudskosti, ku genocíde, a mlčanie svetových mocností odporuje ľudskej logike. V nepríliš vzdialenej minulosti sa mocnosti rozhodli v prospech vojenskej intervencie v Líbyi. Tuná je požadovaný záver nasledovný: okamžitá intervencia s cieľom zvrhnúť režim Asada," povedal Mofaz z centristickej strany Kadima, ktorá sa minulý mesiac pripojila k pravicovej koalícii Netanjahua.
"Západ sa musí pýtať sám seba. Čo ešte sa musí stať v Sýrii? Aké ďalšie otrasné snímky musí odvysielať televízia, kým sa rozhodnú, že nadišiel čas konať?" povedal pre izraelský vojenský rozhlas.
Peres označil pokračujúce zabíjanie civilistov v Sýrii za "bezprecedentný škandál". "Mám veľký rešpekt pred povstalcami, ktorí každý deň demonštrujú zoči voči ostrej munícii, a dúfam, že zvíťazia," povedal pre Izraelský rozhlas pred odletom na päťdňovú návštevu USA. Aj Peres vyzval na medzinárodnú intervenciu v Sýrii na záchranu "starších ľudí, žien a detí".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok