Konzervatívne strany v Nemecku si polepšili, ukázal to prieskum

TA3 TASR
7.12.2018 09:08

Najnovšie prieskumy verejnej mienky v Nemecku naznačujú posilnenie pozícií bloku konzervatívnych strán. Táto informácia sa objavila tesne pred spolkovým zjazdom Kresťanskodemokratickej únie v Hamburgu, na ktorom budú delegáti voliť nástupcu kancelárky Angely Merkelovej na poste predsedu strany.

Silnejšia podpora

Verejnoprávna televízia ARD zverejnila výsledky prieskumu verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že CDU a jej sesterská bavorská Kresťanskosociálna únia si v porovnaní s minulým mesiacom v prieskumoch polepšili o štyri percentuálne body a dosiahla 30-percentnú podporu.

Zelení však v porovnaní s posledným prieskumom z polovice novembra stratili tri body a skončili na 20 percentách. Výsledky sociálnych demokratov, ktorí tvoria vládnu koalíciu s CDU/CSU, a krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko sa nezmenili. Podporuje ich po 14 percent voličov.

Boj v čele CDU

Rovnaký výsledok ako v predchádzajúcom prieskume - osem percent - zaznamenali aj slobodní demokrati. Strana Ľavica má zasa o percento menej sympatizantov a jej podpora klesla na osem percent. Pokiaľ ide o boj o pozíciu v čele CDU, ktorú zastáva Merkelová, jasným favoritom pre respondentov je generálna tajomníčka Annegret Krampová-Karrenbauerová - podporuje ju 45 percent respondentov, zatiaľ čo za bývalého šéfa poslaneckého klubu CDU/CSU v nemeckom Spolkovom sneme, Friedricha Merza, hlasovalo 30 percent opýtaných. Na treťom mieste - s 10 percentami - skončil minister zdravotníctva Jens Spahn.

Merkelová má v pláne vzdať sa straníckej funkcie, ale spolkovou kancelárkou chce zostať až do najbližších parlamentných volieb v roku 2021. Väčšina Nemcov toto jej rozhodnutie podporuje, čo vyplynulo aj z najnovšieho prieskumu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok