Španielsko požiada o pôžičku na záchranu svojich bánk

SITA, TA3
9.6.2012 20:26

Potvrdil to tamojší minister hospodárstva Luis de Guindos. Potvrdil pritom, že Madrid bude na rekapitalizáciu potrebovať viac ako 40 miliárd eur.

Kým Madrid zachraňuje španielske banky peniazmi z eurovalu, Španieli, ktorých sa kríza dotkla priamo, končia na ulici:

Podrobnejšie sme sa o situácii porozprávali s analytikom Kamilom Borošom z X-trade Brokers:

Barroso a Rehn veria, že Španielsko s pomocou eurozóny opäť získa dôveru trhov

Španielsko si po zabezpečení pomoci eurozóny na rekapitalizáciu svojich bánk opäť získa dôveru trhov, povedali dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
"Sme si istí, že Španielsko si môže postupne opäť získať dôveru investorov a účastníkov trhu a vytvoriť podmienky pre návrat k udržateľnému rastu a vytváraniu pracovných príležitostí," uviedli v spoločnom vyhlásení.
Dodali, že EK "rýchlo" pristúpi k technickému zhodnoteniu potrieb španielskych bánk, spoločne s Európskou centrálnou bankou, Európskym orgánom pre bankovníctvo (EBA) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).
Ministri financií eurozóny dnes po telekonferencii povedali, že MMF neposkytne finančné príspevky do záchranného balíka pre španielske banky, ktorý môže dosiahnuť až 100 miliárd eur. Euroskupina vo vyhlásení potvrdila, že Španielsko bude mať k dispozícii "celkove až 100 miliárd eur", aby pokrylo odhadované požiadavky na rekapitalizáciu bankového sektora s bezpečnostnou maržou navyše.
Euroskupina vo vyhlásení informovala, že Španielsko dostane finančnú pomoc z Európskeho nástroja finančnej stability a Európskeho mechanizmu pre stabilitu, tj. súčasného a budúceho záchranného fondu eurozóny.
Úloha MMF bude obmedzená na "podporu  uplatnenia a monitorovanie finančnej pomoci s pravidelným informovaním", uviedla Euroskupina.

Španielsko požiada európske inštitúcie o pôžičku na rekapitalizáciu svojich problémových bánk. V sobotu to po skončení rokovania ministrov financií členských štátov eurozóny potvrdil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. Nešpecifikoval pritom o akú sumu pôjde, uviedol však, že to bude "oveľa viac" ako 40 miliárd eur. Táto suma sa pritom ešte pred skončením rokovania takzvanej Euroskupiny spomínala najčastejšie a hovorili o nej aj zástupcovia Medzinárodného menového fondu (MMF). Niektorí diplomati z prostredia EÚ ale tvrdia, že Madrid bude na záchranu svojho bankového sektora potrebovať až 100 miliárd eur.

Predstavitelia španielskej vlády ešte pred víkendom odmietali úvahy o tom, že zadlžená juhoeurópska krajina požiada eurozónu o pomoc. Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) však očakáva, že bankový sektor v Španielsku bude nutné rekapitalizovať. Dôvodom sú okrem iného jeho problémy súvisiace s kolapsom domáceho realitného trhu. Na urýchlené rozhodnutie v tejto otázke vyzval aj luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok