Nacisti pred 70 rokmi začali vyhladzovať Lidice

SITA TA3
9.6.2012 16:41

Nemecký prezident Joachim Gauck označil udalosť za teroristický čin.

Nacisti pred 70 rokmi začali vyhladzovať Lidice
CTK

Pietnej spomienky sa zúčastnili mnohí českí ústavní činitelia a veľvyslanci

Česká republika si pripomína 70. výročie jednej z najtragickejších udalostí v jej novodobej histórii, vyhladenia obcí Lidice a Ležáky. Českému prezidentovi Václavovi Klausovi v tejto súvislosti ešte v piatok vyjadril sústrasť jeho nemecký partner Joachim Gauck. Ten to dokonca označil za "teroristické činy" a Berlín si za ne "uvedomuje svoju historickú zodpovednosť".

"Brutálne masakry Lidíc a Ležákov sa navždy vtisli do kolektívnej pamäti ľudstva. Na neľútostné zločiny a nevýslovné utrpenie, ktoré Nemci spáchali na lidických a ležáckych mužoch, ženách a deťoch nikdy nezabudneme," napísal Gauck krátko pred sedemdesiatym výročím masakry. Súčasne vyzdvihol odvahu československých výsadkárov a ich odpor voči okupácii a brutálnej diktatúre ako "príklady, ktoré svet potrebuje". Podľa Gaucka musí byť v budúcnosti najvyššou prioritou zabrániť opakovaniu vojny a teroru.

Klaus list od nemeckého prezidenta ocenil, pričom ho označil za "silný výrok o tragickej dobe okupácie a zločinoch nacizmu" a "nový impulz k prekonaniu zvyškov nedôvery".

Vyhladenie Lidic a Ležákov bola odpoveď nemeckých nacistov na atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Po atentáte československých parašutistov z 27. mája 1942 bola obec Lidice v stredných Čechách 9. júna 1942 obsadená nacistami a o deň neskôr aj vypálená a zrovnaná so zemou. Celé miestne obyvateľstvo bolo vyvraždené alebo odsunuté do koncentračných táborov. Presne dva týždne po vyhladení Lidíc nacisti zlikvidovali podobným spôsobom i osadu Ležáky na Chrudimsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok