Zmeny klímy môžu viesť k vyhynutiu, vyhlásil uznávaný vedec

TA3 TASR
3.12.2018 21:20

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič vystúpil v mene exekutívy EÚ na 24. konferencii OSN o klimatickej zmene, ktorá v pondelok odštartovala v poľských Katoviciach.

Viac ako 20 000 delegátov

Šefčovič uviedol, že už v prvý deň dvojtýždňového klimatického samitu bolo v Katoviciach prítomných viac ako 20.000 delegátov. Za dôležitý moment prvého dňa označil aklamačné jednomyseľné potvrdenie deklarácie o spravodlivej a férovej transformácii ekonomík. Podľa Šefčoviča ide o reakciu na iniciatívu EK spred roka, ktorá má pomôcť napríklad ľuďom z uhoľných regiónov, aby nemali obavy z budúcnosti, ale zamerali sa na hľadanie nových ekonomických modelov a investícií.

"V mojom vystúpení som potvrdil, že EÚ je lídrom v boji s klimatickými zmenami, či už ide o znižovanie emisií CO2, ale aj v rámci energetickej efektívnosti a využívania energie z obnoviteľných zdrojov," uviedol Šefčovič. Prezentoval pritom stratégiu, ktorá má zaistiť, aby v Európe a neskôr aj inde vo svete mohla v druhej polovici tohto storočia vzniknúť klimaticky neutrálna ekonomika. Podľa jeho slov sa minulý týždeň prezentovaná stratégia EK o klimaticky neutrálnej Európe stretla s veľkým záujmom na COP24. Šefčovič tento dokument odovzdal do rúk generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a ďalších lídrov. "Obsahuje návod a cestu, po ktorej sa budú musieť vydať aj ostatné svetové ekonomiky," dodal komisár.

V súvislosti so zmenou klímy Šefčovič zdôraznil aj potrebu pomoci vyspelých ekomoník rozvojovému svetu, aby čo najefektívnejšie využíval už existujúce technológie. "EÚ vlani pomohla rozvojovým krajinám sumou vyše 20 miliárd eur v klimatickej oblasti. Už tradične sme sa stali najväčším donorom v oblasti financovania boja proti klimatickým zmenám," zdôraznil Šefčovič. Únia chce podľa neho v tejto úlohe aj naďalej pokračovať.

Najväčšia hrozba za uplynulé tisícky rokov

Britský prírodovedec David Attenborough vyhlásil, že klimatické zmeny predstavujú pre ľudstvo najväčšiu hrozbu za uplynulé tisícky rokov. Podľa neho by mohli viesť k pádu civilizácií a vyhynutiu "väčšiny prírodného sveta".      Attenborough vystúpil na oficiálnom otvorení COP24. Podľa BBC je katovická konferencia najdôležitejším podujatím venovaným tejto problematike od konferencie v Paríži z roku 2015, na ktorej bola prijatá parížska klimatická dohoda.

"Práve teraz čelíme katastrofe globálnych rozmerov spôsobenej samotným človekom. Klimatické zmeny sú totiž našou najväčšou hrozbou za tisícky rokov. Ak nezačneme konať, koniec našich civilizácií a vyhynutie väčšiny prírodného sveta je na obzore," varoval uznávaný odborník a popularizátor ochrany životného prostredia.

Attenborough sa na konferencii, ktorá bude trvať do 14. decembra, pokúša pôsobiť ako sprostredkovateľ medzi verejnosťou a politikmi. "Obyvateľstvo sveta prehovorilo. Jeho odkaz je jasný - času ubúda. Ľudstvo požaduje, aby ste vy, ktorí rozhodujete, začali bezodkladne konať," zdôraznil 92-ročný prírodovedec.

Guterres: Zmeny sú otázkou života a smrti

Generálny tajomník OSN António Guterres na konferencii uviedol, že klimatické zmeny sú pre mnohé krajiny "otázkou života a smrti". Skupina Svetovej banky medzitým oznámila, že zdvojnásobí príspevky chudobným krajinám, aby sa dokázali pripraviť na dôsledky klimatickej zmeny, a to na 200 miliárd dolárov počas päťročného obdobia. Približne polovica bude pochádzať zo zdrojov SB, zatiaľ čo zvyšná časť sa má získať z iných inštitúcií v rámci tejto skupiny a súkromného kapitálu.

Dvojtýždňová konferencia je zameraná na vytvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z parížskej klimatickej dohody. Cieľom dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Snahy o zastavenie otepľovania planéty sa týkajú prevažne obmedzenia emisií takzvaných skleníkových plynov v čo najkratšom čase. Prisľúbené kroky vo svete však zatiaľ zďaleka nepostačujú. Podľa najnovších štúdií sú emisie oxidu uhličitého po štvorročnej stabilizácii opäť na vzostupe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok