V zásobovaní plynom sme veľmi dobre pripravení, tvrdí premiér

TA3 TASR
3.12.2018 10:38

Slovenská republika je v zásobovaní plynom veľmi dobre pripravená. Uviedol to na brífingu predseda vlády Peter Pellegrini, za účasti ministra hospodárstva Petra Žigu, po rokovaní s predstaviteľmi plynárenských spoločností o zabezpečení plynulých dodávok plynu počas zimného obdobia a pripravenosti na riešenie prípadných výkyvov, respektíve obmedzení v dodávkach plynu.

Zimu by sme mali zvládnuť

"Môžem konštatovať a informovať slovenskú verejnosť, že SR je pre roky 2018/2019 veľmi dobre pripravená. Je v súčasnosti pripravená podstatne lepšie, ako bola pripravená v situácii v roku 2009 a pri ďalších výkyvoch dodávok plynu, ktoré boli následne v ďalších rokoch evidované. SR medzitým urobila obrovské množstvo opatrení," priblížil premiér.

SR podľa jeho slov bez ohľadu na to, aká situácia v dodávkach plynu zo strany Ruskej federácie v budúcnosti nastane, či zníženie dodávok, či úplné uzavretie toku plynu, je v súčasnosti pripravená na to, aby zvládla nasledujúcu zimnú sezónu. "Kapacity, ktorými disponujeme a všetkými opatreniami, ktorými disponujeme pre prípad krízy, vieme v nasledujúcich zimných mesiacoch pokryť spotrebu SR, a to tak firiem, ktoré plyn používajú vo svojich výrobných procesoch, ako aj domácností," podčiarkol predseda vlády.

Plyn ide podľa normálneho režimu

Aj podľa Žigových slov je Slovensko na zimu s plynom pripravené. "Konštatujem, že všetky dodávky plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu idú v súčasnosti podľa normálneho režimu. To znamená, že ani obchodné, ani politicko-vojnové vzťahy neovplyvňujú zásobovanie, ani dodávky plynu. Napriek tomu sme chceli urobiť kontrolu, že ako sa budeme správať v prípade, keby sa dodávky plynu z akéhokoľvek dôvodu zastavili," spresnil Žiga.

Podľa slov predsedu predstavenstva spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel Jána Valka je Slovensko na vykurovaciu sezónu pripravené. "Jednoznačne deklarujeme pripravenosť na najbližšiu vykurovaciu sezónu. Môžem konštatovať z pohľadu SPP, že všetky kapacity, ktoré využívame v zásobníkoch, sú v primeranej miere naplnené. Z našich zásobníkov, ktoré máme zazmluvnené u spoločnosti Nafta, približne 1,35 miliardy metrov kubických máme naplnených asi na 80 %, čo je kapacita postačujúca pri štandardnom vývoji počasia na približne 100 dní," doplnil Valko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok