Poškodili Víťazný oblúk, Francúzsko zvažuje výnimočný stav

TA3 TASR SITA
2.12.2018 13:51

Materiálne škody, dve obete a takmer 900 zranených. Taká je bilancia doterajších protestov vo Francúzsku. Ľudia sú stále nespokojní so zvyšovaním daní a životných nákladov. Zo začiatku pokojné protesty časom prešli do násilných stretov s políciou.

Podpaľovali autá

Počas nepokojov v Paríži, ktoré vypukli v rámci protestov proti zvyšovaniu daní a vysokým životným nákladom, demonštranti zapálili 112 áut. V nedeľu to oznámil prefekt parížskej polície Michel Delpuech, ktorý udalosti z predošlého dňa označil za bezprecedentné a neprijateľné násilie. Ako uviedol, demonštranti zapálili oheň v šiestich budovách a podpálili tiež viac ako 130 provizórnych barikád. Niektorí účastníci nepokojov podľa neho pri stretoch s políciou použili kladivá, záhradkárske náradie či plechovky s aerosolmi.

Pri sobotných násilných protestoch vo francúzskej metropole Paríž, keď demonštranti podpaľovali zaparkované autá a rozbíjali výklady, utrpelo podľa najnovšej bilancie zranenia 133 ľudí vrátane 23 policajtov. Viac ako 400 ľudí polícia zadržala, pričom na 378 z nich uvalila väzbu.

Posprejovali významnú pamiatku

Demonštranti poškodili aj interiér parížskeho Víťazného oblúka, ktorý v nedeľu navštívil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na stenách jednej z parížskych dominánt boli okrem iného nasprejované aj nápisy žiadajúce Macronovo odstúpenie.

Podľa francúzskeho ministra vnútra Christopha Castanera sa v poradí už tretích násilných víkendových protestov v Paríži zúčastnilo približne 3000 ľudí. Celkovo vo francúzskych mestách protestovalo v sobotu okolo 75.000 ľudí.

Protestmi sa bude zaoberať Senát

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner a jeho námestník Laurent Nuňez sa stretnú s právnou komisiou francúzskeho Senátu a budú ju informovať o protestoch v Paríži, ktoré sprevádzali veľké nepokoje. Komisia prostredníctvom stanoviska oznámila, že jej zasadnutie sa bude konať v utorok. Schôdzka sa zameria na bezpečnostné opatrenia, ktoré v danom čase v súvislosti s protestmi platili, a na opatrenia, ktoré by zabránili ďalším škodám podobným tým sobotňajším.

V nedeľu sa v Elyzejskom paláci v reakcii na protesty uskutočnilo aj mimoriadne vládne stretnutie o bezpečnostných otázkach, ktoré zvolal prezident Emmanuel Macron. Okrem neho a ministra vnútra sa na ňom zúčastnili aj premiér Édouard Philippe a minister životného prostredia Francois de Rugy. V súvislosti s rozsiahlymi násilnosťami, ktoré protesty žltých viest sprevádzajú a podľa francúzskych úradov sú najhoršími od roku 1968, zvažuje vláda vyhlásenie výnimočného stavu. O tom však na stretnutí nediskutovali, hovorili najmä o príprave bezpečnostných zložiek na budúce protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok