Slováci sa vrátili domov s 5. miestom a miestenkou na ME

TA3
16.9.2011 18:00

S bilanciou troch víťazstiev a jednej prehry sa vrátili v piatok predpoludním z ME lietadlom z Karlových Varov do Bratislavy slovenskí volejbalisti.

Slováci sa vrátili domov s 5. miestom a miestenkou na ME

Žiaľ práve tá jediná prehra vo štvrťfinále s Poľskom 0:3 ukončila ich účinkovanie na šampionáte. Na druhej strane z toho vzišlo historicky najlepšie slovenské umiestenie na kontinentálnom šampionáte - 5. miesto.Doteraz najlepším slovenským umiestením bolo 8. miesto v roku 1997 v Holandsku.

Slovenskí volejbalisti sa pri žrebe tohtoročného šampionátu ocitli v najťažšej D-skupine, ktorú odborníci hneď označili ako skupina "smrti". Slováci v nej v konkurencii Bulharov (tretích na ME 2009), Nemcov a Poliakov (obhajcovia titulu) mali byť outsidermi, ale svojimi výkonmi obrátili všetko naruby. Postupne zdolali Bulharov 3:2, Nemcov 3:1 a v záverečnom zápase skupinovej fázy v trochu zvláštnom súboji, keď Poliaci nechceli vyhrať, aj ich v pomere 3:1 a priamo postúpili do štvrťfinále. Pritom všetci traja sú pravidelnými účastníkmi prestížnej Svetovej ligy, ku ktorej si slovenskí hráči v tomto roku premiérovo len "pričuchli", keď v 1. kole kvalifikácie vypadli s Kanadou.

"Je to niečo super, čo sme na ME dokázali," uviedol pre TASR, krátko po prílete kapitán tímu Tomáš Kmeť. "Odohrali sme vynikajúce zápasy v základnej skupine, škoda, že nám to nevyšlo vo štvrťfinále. Možno sme cítili veľkú šancu a tá nám zväzovala ruky. Čo je však výborné, priamo sme sa kvalifikovali na nasledujúce ME a je celkom možné, že sa vyhneme aj predkvalifikačnému olympijskému turnaju."

Atmosféru šampionátu si po dlhšom čase opäť vychutnal skúsený blokár Richar Nemec, aj keď veľa šancí popri Kohútovi a Kmeťovi, ktorým sa darilo, nedostal. S 39 rokmi bol najstarším hráčom šampionátu a po doterajšom maxime na ME (8. miesto 1997), bol teraz aj pri vylepšení tejto pozície. "Hral som menej, to je pravda, lebo tá moja pozícia bola jasná. Tomáš s Emom hrali super. Myslím si, že patrili medzi najlepších blokárov na šampionáte. Ja som rád, že som pri tom bol, že ma tréner Zanini nominoval do tohto tímu, som spokojný a mám len dobré dojmy. Tým viac, že na tomto šampionáte sme umiestením prepísali históriu." Na ME sa v jednom tíme stretol so svojím synovcom Martinom. "Martin zahral dobre, vyšiel mu najmä začiatok proti Bulharom, potom to už bolo trocha slabšie. Musí ešte trocha popracovať, hlavne hlavou. Fyzicky aj technicky je pripravený dobre, rovnako ako všetci chalani. Musia len pokračovať v nastúpenom tempe, lebo to oni majú najlepšie roky pred sebou."

Byť v jednom tíme so svojím strýkom si pochvaľoval aj Martin Nemec: "Bolo to super, on ma k volejbalu priviedol. Bol a stále je môj veľký vzor. Bolo to niečo krásne, spolu sme bývali na izbe, takže zážitok. Možno nehral až tak veľa, ale na tréningu bol veľmi platný. Všetkým nám odovzdával skúsenosti," zložil M. Nemec poklonu svojmu strýkovi. Už hráč kórejského tímu Incheon musel časť prípravy vynechať pre zranenie prsta, kvôli ktorému mužstvu chýbal v kvalifikácii o postup do Svetovej ligy v Kanade. "Ťažké bolo rozbiehať sa v tej príprave a nebolo pre mňa ľahké zapojiť sa do rozbehnutého kolotoča. Mal som na tréningu problémy až do samého záveru prípravy a nevedel som, či sa do nominácie dostanem. Nakoniec som nejakú formu naladil, či dobre alebo zle to už neviem, ale piate miesto tam je a som z toho rád."


Zdroj: (tasr)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok