V Bratislave sa uskutočnil Dúhový pride za práva LGBT ľudí

SITA, TA3
9.6.2012 10:44

Zhromaždenie za práva gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender (LGBT) ľudí nakoniec nenarušili extrémisti, ale dážď.

Tretí ročník podujatia s názvom Dúhový pride sa pomaly končí. Nenaplnili sa predpovede šéfky akcie Romany Schlesinger, ktorá sa obávala narušenia zhromaždenia extrémistami z Ľudovej strany Naše Slovensko. Stovky ľudí baviacich sa na bratislavskom Námestí slobody nakoniec rozohnal neprestávajúci dážď. Pri pódiu ostalo len niekoľko desiatok ľudí. Schlesinger je s priebehom celého podujatia spokojná. „Veľmi sa teším, nedošlo k žiadnym narušeniam, až na tú dymovnicu. Hodnotíme to ako vynikajúce,“ povedala riaditeľka podujatia. Schlesinger za dobre odvedenú prácu pochválila nielen organizátorov, ale aj políciu.

Pochod stoviek ľudí s dúhovými zástavami a za zvukov bubnov nenarušili žiadne výtržnosti ani incidenty. Podľa Schlesinger bol pochod mohutný. Okoloidúci si pochodujúcich fotografovali, prejavy netolerancie sa objavili len ojedinele. Pochod po celý čas monitoroval vrtuľník, polícia a ťažkoodenci trasu pochodu úplne uzavreli a zabránili tak stretu účastníkov Pride s niekoľkými desiatkami odporcov podujatia. Tí v rukách držali podobizne Andreja Hlinku či Jozefa Tisa a transparenty ako „Nechceme v Bratislave homosexuálnych extrémistov.“

Dúhový pride sa pokúsil narušiť 18-ročný mladík z okresu Martin, ktorý do davu ľudí hodil dymovnicu práve v čase, keď si svoje symbolické „áno“ povedali tri páry - mužský, ženský aj zmiešaný. „Muža predviedli na obvodné policajné oddelenie v Starom Meste,“ povedal hovorca bratislavskej polície František Peczár. Polícia zaistila aj ďalšie dve osoby na Obchodnej ulici, u ktorých našli strážcovia zákona pyrotechniku. „Osoby boli predvedené za účelom podania vysvetlenia,“ dodal Peczár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok