Azbest v bratislavskej Petržalke? Výsledky merania sú už známe

TA3 TASR
30.11.2018 16:56

Niekoľkonásobné prekročenie limitov azbestových vlákien neďaleko novej štvrte v bratislavskej Petržalke sa nepotvrdilo.Vyplýva to z meraní, ktoré dala urobiť Slovenská inšpekcia životného prostredia. Azbest nenašli ani v odobratej zemine.

Prítomnosť sa potvrdila na jednom mieste

Z troch vzoriek zeminy, ktoré Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre začiatkom novembra odobral, sa azbestové vlákna našli v jednej. Konkrétne išlo o vzorku z potrubia a dosky, ktoré sa našli pri prácach na umelom kopci.

Prítomnosť azbestových vlákien v ovzduší sa zo štyroch meracích miest potvrdila v jednom, opäť na umelom kopci. Nezávislé akreditované laboratórium tam nameralo 197 azbestových vlákien na kubický meter. V ostatných lokalitách v blízkosti obytných zón sa azbestové vlákna v ovzduší počas meraní neobjavili.

Pre exteriér neexistujú limity

SIŽP požiadala RÚVZ v Nitre o interpretáciu nameraných výsledkov z ovzdušia. Ten uviedol, že pre vonkajšie prostredie neexistujú limity, no vo vnútorných priestoroch je ustanovený limit azbestových vlákien 1000 na kubický meter. Napriek tomu inšpekcia úrad požiadala o doplnenie stanoviska o hodnotenie vplyvov na verejné zdravie obyvateľov lokality.

Aktivista Miroslav Dragun koncom októbra tvrdil, že neďaleko novej štvrte v bratislavskej Petržalke české laboratórium nameralo 50- až 60-násobné prekročenie limitov azbestu. Ten sa mal uvoľniť pri asanačných prácach na umelom kopci, z ktorého sa zemina vozí na stavbu bratislavského obchvatu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok