Nikto do Marrákeša nepôjde, dúfa SNS. Cséfalvayová vidí hystériu

TA3 TASR
28.11.2018 16:07

Slovenská národná strana je pripravená podporiť pozmeňovací návrh Smeru k uzneseniu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Dôveruje tiež premiérovi Petrovi Pellegrinimu, že dodrží slovo a na rokovanie o pakte do Marrákeša nikto za Slovensko nepôjde. Politika zvyšovania hystérie pomôže len konšpirátorom a extrémistom, myslí si v suvislosti s migračným paktom šéfka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd.

Nikto do Marrákeša nepôjde, dúfa SNS. Cséfalvayová vidí hystériu
SITA/Diana Černáková (ilu)

Pomôžu iba extrémistom

Pripomienky k paktu má Slovensko dať písomne. Slovensko sa podľa SNS zrejme pridá ku krajinám, ktoré sa na realizácii globálneho paktu nebudú podieľať. Uviedol to na tlačovej konferencii v parlamente prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Nepovedal, či SNS odíde z koalície, ak premiér nedodrží slovo.

"Po konzultácii so stranou Smer sme sa zhodli, že to ďalšie smerovanie by mohlo byť k tomu, že by sme podporili pozmeňovací návrh strany Smer a súčasne sme sa dohodli, že vytvoríme priestor aj pre pána predsedu vlády, aby dodržal to, čo oznámil, že v prípade, že prejde spoločný návrh Smeru a SNS, tak garantuje, že do Marrákeša nikto nepôjde, ani veľvyslanec, ani referent, nikto za SR," povedal Paška.

"V uznesení je uvedené, že vláda SR neurobí žiadny krok, ktorý by smeroval k prijatiu globálneho paktu. Práve naopak, musí urobiť všetky kroky pre to, aby globálny pakt bol odmietnutý. Pán premiér nám prisľúbil, že takým krokom, ktorý by mal viesť k odmietnutiu paktu, je aj neúčasť SR na tomto zasadnutí. Takto to chápeme, takto to bolo prisľúbené a veríme, že pán premiér slovo dodrží," vyhlásil predseda klubu SNS Tibor Bernaťák.

Národniari podľa vlastných slov "neprehryznú", ak by niekto zo Slovenska do Marrákeša išiel. "Je to vylúčené," uviedli. Otázky o odchode z koalície v prípade, že premiér slovo nedodrží, označili za hypotetické. "Pán premiér nás dodnes nesklamal, nemáme dôvod mu neveriť," povedal podpredseda SNS Anton Hrnko. Národniari tiež uviedli, že politickú budúcnosť ministra zahraničia Miroslava Lajčáka neriešia. Šéf slovenskej diplomacie pre pôvodné uznesenie SNS hrozil demisiou.

Kognitívna disonancia

"Zastavme túto nezmyselnú hystériu. Máme možnosť postaviť sa čelom nepopulárnemu problému. Našim príspevkom by malo byť odvážne vysvetľovanie," myslí si predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová. Koaličná poslankyňa podľa svojich slov vie pochopiť výhrady k textu tohto dokumentu, nerozumie však, prečo nechceme naše výhrady komunikovať aj partnerom na decembrovom stretnutí v Maroku. "Ak chceme kritizovať, nemá zmysel odísť od stola. Ak v Marrákeši nebudeme, rámec bude prijatý a my sa pripravíme o možnosť predniesť svoj postoj. Ísť do Marrákeša a predniesť náš postoj je silnejšie vyjadrenie, ako neísť tam vôbec," upozornila.

Cséfalvayová sa domnieva, že parlamentná debata už nie je o globálnom rámci OSN, ale o tom, že politické strany sa miesto hľadania riešení vybrali ľahšou cestou naskočenia na nálady najhlučnejšieho extrému na sociálnych sieťach. "Našou úlohou je zodpovedne vysvetľovať, čo migrácia je a chrániť občanov len pred jej rizikami. A nie vyvolávať strach z neznámeho. Musíme vedieť uniesť bremeno debaty a argumentácie aj pri nepopulárnych témach," tvrdí.

Koaličná poslankyňa tiež uviedla, že až pri aktuálnej rozprave pochopila, čo je kognitívna disonancia. "Je to porucha, keď človek robí či hovorí dve rozdielne veci, ktoré si navzájom odporujú. Kognitívna disonancia ovládla nemalú časť našej zahraničnej politiky. Pri brexite je jednou z našich priorít, aby naši občania vo Veľkej Británii mali rovnaké práva ako doteraz aj po roku 2020. Pri Rakúsku nesúhlasíme s nižšími sociálnymi dávkami pre našich ľudí. A jedným dychom tí istí odmietajú dokument, ktorý vytvára základ pre spoločné štandardy aj pre prácu v zahraničí. Tento dokument je o legálnej riadenej migrácii, na ktorú sme odkázaní už aj my tu na Slovensku," dodala Cséfalvayová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok