Vláda príde o ministra financií, je oficiálnym kandidátom na guvernéra

TA3 SITA TASR
28.11.2018 10:41

Kandidátom na post guvernéra NBS je oficiálne minister financií Peter Kažimír, potvrdil pred rokovaním vlády premiér Peter Pellegrini. Považuje jeho odchod z vlády za "veľkú stratu", ale ako uviedol, "spĺňa všetky predpoklady na tento post".

Vláda príde o ministra financií, je oficiálnym kandidátom na guvernéra
TASR

Guvernér skončí v marci

Guvernér NBS Jozef Makúch na zasadnutí bankovej rady informoval, že predčasne, v marci budúceho roka, skončí vo svojej funkcii. Súčasný minister financií následne oznámil, že má záujem a chcel by odísť z aktívnej politiky. "Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel," priblížil Kažimír.

Svoje pôsobenie na MF opísal ako príbeh postupnej konsolidácie a ozdravovania verejných financií, ktoré sa na budúci rok pretavia do vyrovnaného rozpočtu. Spomenul tiež opatrenia vedúce k efektívnejšiemu výberu daní. "Na ministerstve financií som zažil a zažívam zásadné okamihy. Zavádzanie eura, najväčšiu finančnú a hospodársku krízu v dejinách, kritické momenty eurozóny, slovenské predsedníctvo EÚ, kandidatúru na šéfa euroskupiny a v posledných rokoch konečne aj konjunktúru a dobré obdobie," skonštatoval šéf rezortu financií.

Príde okrem Kažimíra aj o Lajčáka?

Odíde Pellegrinimu z vlády aj Miroslav Lajčák? Premiér uviedol, že spraví všetko preto, aby zostal ministrom zahraničných vecí.

Podľa jeho slov by bola bola škoda, ak by slovenská vláda prišla o tak výborného diplomata a odborníka, akým je Lajčák. Premiér zároveň potvrdil, že Slovenská republika nebude viazaná kompaktom Organizácie spojených národov. Podľa Pellegriniho je otázka, či niekto z predstaviteľov Slovenska pocestuje do Marakéša na rokovania o tomto dokumente, iba technickou záležitosťou. "To či tam niekto pôjde, alebo nepôjde je pre mňa absolútne irelevantná vec. Slovensko bude konať tak, aby nijakým spôsobom nevzbudilo podozrenie, že chce byť súčasťou, alebo byť viazané týmto dokumentom. To sú pre mňa už len technické otázky," povedal Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok