Poslanci NR SR rokovali aj o Globálnom pakte OSN o migrácii

TA3 SITA
28.11.2018 08:36

Poslancov NR SR počas druhého rokovacieho dňa 38. schôdze parlamentu zamestnával i návrh na prijate uznesenia ku kompaktu o migrácii z dielne OSN.

Slovensko by malo pakt odmietnuť

Zahraničný výbor NR SR už prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná Slovenská národná strana, ale aj opozičná strana Sloboda a Solidarita a hnutie Sme rodina. O alternatívnom uznesení, o ktorom by mohol rokovať parlament, hovorí aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na stranu ministra sa z koalície stavia Most-Híd. Ak by Národná rada SR svojím uznesením zablokovala odsúhlasenie Globálneho kompaktu o migrácii z dielne Organizácie Spojených národov, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovoril o demisii. V marockom Marakéši bude v decembri konferencia, na ktorej má byť prijatý globálny rámec OSN o migrácii.

Slovenská národná strana predložila na parlamentnú schôdzu uznesenie ukladajúce vláde SR odmietnuť členstvo Slovenskej republiky v Globálnom pakte o migrácii. Podpredseda SNS Anton Hrnko pripomenul, že aj iné členské štáty ako USA, Austrália, Izrael, všetky krajiny V4 okrem Slovenska, už aj Bulharsko zaujali odmietavý postoj voči tomuto paktu. Ale najmä od neho odskočila krajina, ktorá sa najviac podieľala na vypracovaní paktu - Rakúsko, a tiež iniciátorská krajina paktu Švajčiarsko. „Pakt, ktorý k ničomu nezaväzuje, je zbytočný. Pakt, ktorý by nás zaviazal podporovať migráciu a dával nám povinnosti a potenciálnym migrantom práva, je nevyvážený a v konečnom dôsledku škodlivý. Preto sa Slovensko na Marakéšskom podujatí nemá podieľať ani ho podporovať," uzavrel Hrnko.

Pohľadávky na poistnom

V utorok v závere rokovania pléna vystúpil premiér Peter Pellegrini a vyhlásil, že vláda SR neurobí žiadnu aktivitu, ktorá by mohla byť vnímaná ako akýkoľvek súhlas s prijatím paktu o migrácii. "Vláda neurobí nič, čo by mohlo ohroziť alebo obmedziť suverenitu SR. Vláda bude vždy chrániť bezpečnosť občanov a dbať na to, aby sme rozhodnutia prijímali suverénne a sami," povedal v utorok pred otvorením rozpravy k uzneseniu Pellegrini. "Slovenská vláda má výhrady k textu Marakéšskeho protokolu," uviedol s tým, že Slovenská republika má právo sama si tvoriť národnú migračnú politiku a SR rozoznáva legálnu a nelegálnu migráciu a nelegálnu migráciu, ktorá prináša bezpečnostné riziká, považuje za škodlivú.

Snemovňa by mala po diskusii o pakte otvoriť rozpravu v druhom čítaní o návrhu, podľa ktorého by pohľadávky na poistnom by nemal v budúcnosti vymáhať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach. Pohľadávky na poistnom sa podľa dôvodovej správy v súčasnosti vymáhajú dvoma spôsobmi, výkazom nedoplatkov prostredníctvom zdravotných poisťovní alebo platobným výmerom prostredníctvom ÚDZS. Návrh má zrušiť možnosť vydania platobného výmeru úradom, keďže tento nemá dostatočný čas na preverenie situácie poistenca. Cieľom novej úpravy je zabezpečiť, aby vymáhanie pohľadávok na poistnom sa v prvom stupni realizovalo výlučne prostredníctvom zdravotných poisťovní. Navrhuje sa zrušiť možnosť vydania platobného výmeru úradom. Úlohy druhostupňového (odvolacieho) orgánu v plnej miere prevezme ÚDZS. Poslanci budú hlasovať o 11:00 aj o 17:00. Rokovanie bude trvať podľa dohody poslancov do 20:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok