Rašiho úrad predstavil moderné vizualizácie pre mestá

TA3 TASR
27.11.2018 13:00

Mestá a obce môžu využiť nový nástroj, ktorý vizualizuje budúce infraštruktúrne projekty. Zástupcovia radníc, obyvatelia aj podnikatelia tak môžu vopred vidieť ako budú stavby v jednotlivých lokalitách vyzerať. Podľa vicepremiéra Richarda Rašiho, ktorého úrad novinku predstavil, ide o praktické riešenie.

Samosprávy dostanú aplikáciu

Technológiu rozšírenej reality Cviker od spoločnosti, ktorá uspela vo výzve Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu na digitalizáciu územnej samosprávy, môžu do konca roka 2018 bezplatne využiť slovenské samosprávy. V utorok to uviedol vicepremiér Richard Raši na spoločnej tlačovej besede s konateľom inovatívnej firmy Damalis Jánom Hrončákom.

Samosprávy musia nahrať 3D modely stavieb na svojom území na cloudovú platformu a dostanú bezplatne aplikáciu, pomocou ktorej si budú môcť prezrieť všetky takéto modely v platforme. Aplikáciu budú môcť využiť aj občania miest a obcí, priblížil konateľ firmy.

Začiatok cesty smerom k digitalizácii

Zástupcovia spoločnosti absolvovali intenzívny program v akcelerátore Smart City Works v USA, kde sa firma úspešne etabluje ako inovatívny poskytovateľ vizualizácie budov v rozšírenej realite. „Model hybridnej finančnej podpory inovačných riešení pre malé a stredné podniky, s ktorým prišiel náš úrad, prináša výsledky. Spoločnosť Damalis je príkladom, ako sa vďaka pomoci štátu môže malá lokálna firma s dobrým nápadom a koncepciou stať dôležitým hráčom na globálnom trhu,“ povedal vicepremiér Raši.

Podľa Hrončákových informácií má firma zmluvu s mestskou časťou Crystal City v meste Arlington v štáte Virgínia v USA, ktorá sa stane novým centrom spoločnosti Amazon. „Mesto Arlington bude vystavovať technológiu vizualizácie Cviker na svetovej výstave Consumer Electronics Show v Las Vegas v štáte Nevada, ktorú navštívi takmer 200.000 ľudí,“ uviedol.

Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Milan Muška v súvislosti s touto inováciou uviedol, že využitie vizualizácií objektov v územnom pláne považuje za začiatok správne nastúpenej cesty smerom k digitalizácii miestnej územnej samosprávy. Vizualizácia umožní aj komunikovať zámer s občanmi, podnikateľmi a ďalšími partnermi v území. "Verím, že postupne vytvoríme zásobník projektov a riešení, ktorý ponúkneme samosprávam," uzavrel Muška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok