Českých a amerických vojakov vyšetrujú pre smrť zbitého Afganca

TA3 TASR
27.11.2018 08:58

Českých a amerických vojakov vyšetrujú v súvislosti s úmrtím afganského vojaka Vahidulláha Chána. Informoval o tom americký denník The New York Times. Chán bol obvinený zo zabitia českého psovoda Tomáša Procházku.

Česká armáda obvinenia odmieta. "Striktne odmietame podobné obvinenia. Prebieha štandardné vyšetrovanie útoku príslušníka afganských bezpečnostných síl na českého vojaka, ktorého sa zúčastňujú všetky zainteresované strany," uviedol pre spravodajský server iDNES.cz hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek.

Člen špeciálnych síl Vahidulláh Chán bol podozrivý z vraždy rotného Tomáša Procházku z 22. októbra. Jeho vražda bola jedným z najzávažnejších útokov príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek na koalíciu vedenú Západom, konštatovali NYT.

Rotný Procházka padol, keď na neho afganský vojak začal strieľať. Posmrtne ho povýšili do hodnosti štábneho práporčíka a minister obrany Lubomír Metnar mu taktiež udelil Kríž obrany štátu. Procházka je už štvrtým padlým českým vojakom v Afganistane v tomto roku. V auguste zahynuli po teroristickom útoku pri základni v Bagráme Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek, ktorí slúžili v mechanizovanom prápore v Tábore, pripomína v utorok server Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok