USA varovali Rusko: Nebráňte rozvíjaniu normálnych vzťahov

TA3 TASR
26.11.2018 19:27

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN oznámil, že Ukrajina bude požadovať sprísnenie protiruských sankcií po tom, ako Rusko zajalo tri ukrajinské lode a zadržalo námorníkov.

USA varovali Rusko: Nebráňte rozvíjaniu normálnych vzťahov
SITA/AP

Sankcie tým, ktorí sa priamo zapojili

Ukrajina žiada sankcie voči Rusom, ktorí sa priamo zapojili do tohto incidentu, vrátane zmrazenia ich bankových účtov, povedal veľvyslanec Volodymyr Jelčenko. Kyjev podľa jeho slov takisto požaduje ďalšie hospodárske sankcie voči Rusku. Jelčenko dodal, že konanie ruského námorníctva bolo schválené poprednými vojenskými predstaviteľmi krajiny.

Spojené štáty varovali Rusko, že "nezákonné akcie", ako napríklad nedeľné zajatie ukrajinských lodí v Azovskom mori, bránia rozvíjaniu normálnych vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Zároveň vyzvali Kremeľ, aby "okamžite prestal s takýmto konaním".

Paľba zranila šiestich námorníkov

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, že "Spojené štáty vítajú normálne vzťahy s Ruskom, ale podobné nezákonné akcie budú takéto vzťahy znemožňovať". Podľa informácií agentúry TASS vyjadrenia Haleyovej v BR OSN podporujú taktiež predstavitelia Francúzska, Holandska, Poľska, Švédska a Británie.

Ukrajinské námorné sily oznámili, že ruská pobrežná stráž spustila v nedeľu paľbu na tri ukrajinské lode neďaleko Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Azovské more od Čierneho mora, a zranila šiestich ukrajinských námorníkov. Rusko následne zadržalo ukrajinské lode aj s posádkami a obvinilo ich, že ilegálne prenikli do ruských vôd pri pobreží Krymu. Ukrajinská armáda je v stave vysokej pohotovosti a parlament tejto bývalej sovietskej republiky má v pondelok hlasovať o žiadosti prezidenta Porošenka zaviesť stanné právo. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok