Trnavský futbal sa trasie v základoch, odchádzajú Látal i Hoftych

TA3 TASR
26.11.2018 16:55

Tréner futbalistov Spartaka Trnava Radoslav Látal po jesennej časti Fortuna ligy ukončí svoje pôsobenie na lavičke slovenského majstra. Z klubu odíde aj generálny manažér Pavel Hoftych. Po ich rozhodnutí oznámil ešte v pondelok odchod zo Spartaka aj jeho majiteľ Vladimír Poór.

Spartak preňho už neexistuje

"Vydal som pokyn, aby zastavili všetky finančné toky, ktoré sa týkajú Spartaka. Pre mňa už Spartak, čo sa futbalu týka, neexistuje," vyhlásil Poór. Informovala o tom oficiálna webová stránka Spartaka. Látal v lete vystriedal pri kormidle "bílych andelov" Nestora El Maestra a podarilo sa mu so Spartakom prebojovať sa do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. V domácej súťaži sa však Trnavčania trápia a po 16 odohratých kolách sú na šiestom mieste. Štyri kolá pred koncom jesene padlo rozhodnutie, že Látal s Hoftychom na jar už nebudú v klube pokračovať.

"Vzhľadom k tomu, že sa hneď po majstrovskom úspechu začali predkolá európskych súťaží, bolo potrebné pracovať na príchode nového trénera a hráčov. Chceli sme dosiahnuť úspech. Ten sa nám podaril. Napriek tomu som majiteľovi klubu Vladimírovi Poórovi oznámil svoj koniec. Dokončím jesennú časť, nakoľko ma zo svojej pozície viažu oficiálne povinnosti smerom k UEFA," uviedol Hoftych pre klubový web.

"Stále som veril, že môžeme ísť tzv. plzenskou cestou. Ale teraz už viem, že v meste nie je možné dosiahnuť vo viacerých subjektoch zhodu, aby sa futbal v Trnave dostal ďalej. A to aj napriek tomu, že sme sa veľakrát pokúšali o rôznu formu spolupráce. Nikam sme nedospeli. Je to hlavný dôvod, prečo necítim, že by moja práca mala byť i naďalej pre Spartak prínosná, ďalej je v tom aj osobná motivácia pokračovať. Nepáči sa mi taktiež fakt, že našu prácu rešpektujú viac súperi, proti ktorým hráme – Anderlecht, Fenerbahce či Dinamo Záhreb, Legia Varšava s Ľubľanou, ako ľudia v meste," dodal.

Presvedčil sa, že v Trnave má skončiť

Látal má za sebou nesmierne náročný polrok. Na lavičku Spartaka zasadol po historickom úspechu, s mužstvom dokázal pridať postup do skupiny Európskej ligy. Spartak sa v nej predstavil vôbec po prvý raz. "Nikto si ani nevie predstaviť, aké je to zložité. Odohrali sme doteraz 33 stretnutí. Po tom, čo sa mi stalo v sobotu večer po zápase s fanúšikmi, som sa definitívne presvedčil o tom, že tu mám skončiť. Posledné štyri duely sa budem sústrediť na to, aby sme odviedli s hráčmi čo najlepšiu spoločnú prácu. Každý, odo mňa až po hráčov, je profesionál. Vedia, že hrajú o svoju ďalšiu budúcnosť. Svoje rozhodnutie som im oznámil dnes krátko popoludní na spoločnom stretnutí," uviedol Látal.

"Končím aj z dôvodu, že ma sem priviedol Pavel Hoftych, po dohode s majiteľom klubu, za čo som mu vďačný. Po jeho odchode nebudem mať okolo seba ľudí, ktorých poznám osobne a o ktorých by som sa oprel a nadviazal na úspešnú jeseň. Na jej konci prenechám začatú prácu môjmu následníkovi," dodal Látal.

Po rokoch končí i Poór

Po dlhých rokoch končí v trnavskom Spartaku aj majiteľ Vladimír Poór. Odchod oficiálne oznámil v pondelok podvečer po tom, čo svoje rozhodnutie predtým urobili Látal s Hoftychom. "Dnes som sa dozvedel, že tréner po invektívach, aj s generálnym manažérom, sa rozhodli rezignovať. Tým pádom môžem aj ja povedať, že nechcem počúvať to, čo sme zažili v minulosti. Za éry trénera Hoftycha sme bojovali o titul. So Žilinou sme ho prehrali o dva body. Dostali sme sa skoro až do play-off Európskej ligy. V následnej sezóne bolo vykrikovanie Hoftych ven! Po ňom prišiel tréner Jarábek, zažili sme presne to isté. Najprv ho vyzdvihovali na ruky, ukazovali sme valec s ôsmimi či deviatimi víťazstvami v rade a opäť prišli výkriky Jarábek ven! Toto už zažívať nechcem, stačilo," uviedol na webe Spartaka Poór, ktorý v klube pôsobil v rôznych funkciách štvrťstoročie a údajne chce teraz svoje aktivity presunúť do Čiech, konkrétne do pražského klubu Bohemians.

"Rozhodol som sa, že súboj s Nitrou bol posledný zápas, na ktorý som prišiel na štadión. Vydal som pokyn, aby zastavili všetky finančné toky, ktoré sa týkajú Spartaka. Vymenia sa všetci zástupcovia, moje akcionárske vzťahy a vymenuje nové vedenie, dozorná rada a predstavenstvo. Vstúpi do neho tzv. krízový manažment, kým si klub niekto neprevezme, na čom intenzívne pracujem. Pre mňa však tento klub, žiaľ, aj keď ho mám v srdci, skončil. Pre mňa už Spartak, čo sa futbalu týka, neexistuje," vyhlásil Poór, o ktorého konci už predtým informovali RTVS i portál pluska.sk.

Poór v oficiálnom vyhlásení na webstránke Spartaka okrem iného uviedol: "V priebehu 25 rokov som tu zažil množstvo krásnych vecí i časov, možno aj zlých. Za 25 rokov sme odohrali pekné sezóny, najmä posledná bola zaujímavá a veľmi krásna. S trénerom El Maestrom sme získali majstrovský titul. Následne s trénerom Látalom sme sa dostali do skupiny Európskej ligy. Sú to pre mňa ťažké chvíle. Bolo to náročné rozhodovanie. V tých najťažších chvíľach v Spartaku, pred kľúčovými súbojmi, sme sa dočkali len incidentov. Bohužiaľ, nikto z 'facebookových fašistov' nie je schopný prispieť ani eurom na chod klubu. Mňa už to prestalo baviť. Nechcem stále počúvať, kto má ísť ven. Keď sme hrali s Nestorom, naozaj im to oznámil, že hrať futbal v Trnave, kde každý bojuje proti každému, je nereálne. Vyhral titul, vyhral ho s naším úsilím. Doviedol ho sem Pavel Hoftych, ktorý sa na tom narobil. Chvalabohu, je to za nami. Môžem k tomu povedať len jedno jediné, myslím si, že nikto z nás si nezaslúžil piskot. Cez to všetko sme sa ale preniesli... Bohužiaľ, musím povedať, že niektorí naši fanúšikovia, aby som ich nehádzal do jedného vreca, sa rozhodli, že keď je najhoršie, vtedy si treba ešte viac kopnúť. A tak si kopli. Docielili jediné, že ma to už vôbec nezaujíma. Čo ma mrzí najviac, že sa lúčim s futbalom takýmto spôsobom. Nemal som o tom takúto predstavu. Asi je ale najvyšší čas, aby to Spartaku neškodilo. Osobne si myslím, že mladšia generácia s tým niečo možno dokáže urobiť. Možno to bude lepšie ako je teraz. Držím im palce. Chcem sa všetkým, ktorí so mnou spolupracovali a vytrápili sa na tom všetkom, úprimne poďakovať. Na futbale ma už neuvidíte. Zrušil som cestu do Bruselu, nestretnem sa na Fenerbahce ani s prezidentom. Mali sme rozvinutý program ohľadom spolupráce do budúcnosti. Som z toho výrazne unavený a sklamaný. Treba to dať mladším. Ďakujem."

Klub prostredníctvom sociálnej siete informoval aj o tom, že k 30. novembru končí vysielanie klubovej televízie Spartak TV. "Keďže tá sa technicky a produkčne starala aj o ozvučenie na štadióne a v súčasnosti všetko prechádza pod klub, nastali technické problémy, za ktoré sa ospravedlňujeme," vysvetlil klub nedostatky s ozvučením v predchádzajúcom domácom dueli s Nitrou. "V ďalších zápasoch budú tieto nedostatky odstránené. Dôvodom týchto zmien je aj úsporný režim a šetrenie nákladov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok