Daňové úniky v Grécku sú takmer 50 miliárd eur ročne

ŚITA
8.6.2012 11:54

Podľa slov šéfa gréckeho úradu pre vyšetrovanie ekonomických a finančných trestných činov Nikosa Lekkasa by sa podarilo vyriešiť všetky problémy Grécka ak by sa podarilo vyzbierať čo i len polovicu z tejto sumy.

Daňové úniky v Grécku sú takmer 50 miliárd eur ročne
SITA

Výška daňových únikov v Grécku je v intervale od 12 % hrubého domáceho produktu (HDP) až do 15 % HDP. V piatok o tom informoval šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie ekonomických a finančných trestných činov (SDOE) Nikos Lekkas. To predstavuje stratu pre štát vo výške 40 mld. eur až 45 mld. eur ročne. "Keby sme dokázali vyzbierať čo i len polovicu z týchto prostriedkov, problémy Grécka by boli vyriešené," povedal Lekkas. Zároveň však dodal, že na dosiahnutie tohto cieľa musí byť v krajine politická vôľa.

Lekkas vyjadril súhlas so šéfkou medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovou, ktorá vyzvala gréckych občanov na to, aby platili dane. Minulý mesiac totiž vyhlásila, že má väčšie obavy z vážnej situácie hladujúcich detí v Afrike v regióne Sahel, než zo situácie v Grécku. Podľa jej slov by si grécky národ mohol pomôcť sám tým, že by platil dane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok