Najlepší žiaci pre chybu nemôžu súťažiť na Pytagoriáde

TASR
8.6.2012 10:07

Nie všetci žiaci, ktorí boli úspešnými riešiteľmi obvodného kola známej matematickej súťaže Pytagoriáda, sa môžu dnes zapojiť do jej celoslovenského kola. Dôvodom je chyba organizátorov.

Najlepší žiaci pre chybu nemôžu súťažiť na Pytagoriáde

Slovenský inštitút mládeže - Iuventa pre chybu odmietol deti dodatočne prihlásiť do súťaže. Do inštitútu mala v rozpore s pravidlami prísť iba listina výsledkov bez prác žiakov. Úspešní školáci z prvého bratislavského obvodu, tak vo štvrtok dostali v Primaciálnom paláci za svoje najlepšie umiestnenia diplomy, sú uvádzaní vo výsledkoch ako najlepší, súťažiť však pre pravidlá nemôžu.

Problém vznikol, keď z Centra voľného času v bratislavskom Starom meste odišla iba listina výsledkov. Vzniknutá situácia jeho riaditeľku Ľubicu Škultétyovú mrzí, ako povedala, už prijali opatrenia do budúcnosti, aby sa podobná situácia neopakovala. Poukázala, že po odoslaní výsledkov sa v Iuvente viackrát zodpovedná pracovníčka pýtala, či prišlo všetko v poriadku, odpoveď neprišla. Neskôr, keď sa problém zistil, snažili sa chybu napraviť, Iuventa to však vzhľadom na organizačný poriadok neumožnila.

"Mrzí nás, že úspešný riešiteľ z obvodného kola nemohol byť zaradený do celoštátneho kola pre pochybenia organizátorov na nižšom stupni súťaže. Jeho zaradenie do súťaže by však nebolo v súlade s rovnosťou šancí pre všetkých zúčastnených," reagoval manažér pre vzťahy s verejnosťou Iuventy Martin Pokorný. Vysvetlil, že v organizačnom poriadku sa uvádza, že v prípade nedodržania stanovených pokynov k súťaži, nie je možné dodatočne zaradiť do celoštátneho kola úspešného riešiteľa obvodného kola, aj napriek tomu, že spĺňa kritéria výberu.

Do súťaže sa tak dnes nemohli zapojiť štyria žiaci z dvoch škôl v prvom bratislavskom obvode, jeden zo Základnej školy na Jelenej ulici, ktorú navštevujú aj žiaci s problémami učenia a traja z osemročného Gymnázia Grösslingová zameraného na matematiku. Ide o deti z kategórie šiestakov a siedmakov. Nad situáciou v reakcii krútili hlavou riaditeľky oboch škôl, ktoré majú skúsenosti s organizáciou rôznych súťaží, niečo podobné podľa svojich slov ešte nezažili. Problém zistili, až keď deťom neprišli pozvánky do celoslovenského kola. Iuventa bola na situáciu upozornená asi dva týždne pred jeho konaním, čo potvrdila aj riaditeľka Centra voľného času, ktoré sa snažilo situáciu napraviť.

"Najhoršie na tom je, že náš žiak mal najvyšší počet bodov zo všetkých šiestakov z celého Slovenska, vypočítal tie príklady za osem minút a on najlepší nejde na celoslovenské kolo," skonštatovala pre TASR riaditeľka ZŠ Jelenia Naděžda Točená. Pýta sa, kde sa stratil samotný zmysel súťaží, keď ide o to, aby si zasúťažili najlepší pri rovnakých podmienkach. "Ja som volala všade, od prosieb cez hrozby, nič nepomohlo, ani kompromis. Chcela som, aby ho dali súťažiť aspoň mimo súťaže, ani to nie, vraj ako k tomu prídu iné deti, ale čo iné, veď on bol najlepší, ako k tomu príde on. Veď to nie je chemická olympiáda, že potrebuje chemikálie a laboratórne pomôcky, on potrebuje iba papier s otázkami a do desiatich minút ich vypracuje a odíde," zhrnula.

Situáciu sa snažila riešiť aj riaditeľka Gymnázia Grösslingová Eva Petrášová, ktorá vinu vidí nielen na Centre voľného času, ale aj na Iuvente. "Čo by sa stalo, keby boli zatelefonovali," pýtala sa. Pokorný však tvrdí, že upozorňovanie organizátorov na chyby nie je technicky možné, keďže v rovnakom čase vrcholí viacero súťaží. V prípade Pytagoriády bol problém iba v spomínanom bratislavskom prvom obvode. Ako pre TASR poznamenala Petrášová, každý bol zaťatý a nechcel účasť žiakov v súťaži povoliť. Škola má skúsenosti s realizáciou matematických olympiád, Petrášová podotkla, že sa stáva, že sa na niečo zabudne, vždy sa však dalo všetko vyriešiť. Deti ale v tomto prípade pre chybu dospelých organizátorov nesúťažia.

"Iuventa je povinná zabezpečiť transparentný a spravodlivý prístup ku všetkým súťažiacim. Teda nemohla zaradiť do celoštátneho kola Pytagoriády súťažiacich, ktorí na toto kolo neboli prihlásení v súlade s organizačným poriadkom," reagoval Pokorný. Doplnil, že v prípade, že by tieto deti zaradili do celoštátneho kola, museli by vyradiť riadne prihlásených úspešných žiakov, ktorých obvodné komisie dodržali pravidlá súťaže, ale dosiahli nižší počet bodov v porovnaní so spomínanými štyrmi žiakmi. O situácii mali informovať bratislavský krajský školský úrad spolu so žiadosťou o jej prešetrenie a prijatie opatrení, ktoré zabránia jej opakovaniu sa v budúcnosti.

"Pytagoriáda je celoštátna súťaž s dlhoročnou tradíciou. Vzniknutý prípad poukazuje na to, že spôsob jej realizácie na nižších kolách nemusí byť štandardný a preto v spolupráci s ústrednou komisiou Pytagoriády budeme hľadať opatrenia, ktoré opakovaniu sa tejto situácie zabránia," avizoval Pokorný. Cieľom Pytagoriády je okrem iného podchytenie záujmu o matematiku, podpora, vyhľadávanie a rast talentov s nadpriemerným exaktným myslením, ako aj popularizácia matematiky.

TASR na prípad upozornila aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré je oficiálnym vyhlasovateľom súťaže, na jej priebeh ale nemá dosah. Zaoberá sa však riešením situácie do budúcnosti. Šéf rezortu Dušan Čaplovič sa po oboznámení so situáciou rozhodol, že na budúci týždeň príjme spomínaného najúspešnejšieho šiestaka zo ZŠ Jelenia, aby mu osobne zablahoželal k úspechu, keď už mu nebolo pre chybu organizátorov umožnené súťažiť. "Takéto situácie sú ľudsky neprijateľné, lebo nie je asi nič horšie, ako potrestať úspešného človeka," tlmočil mministrov názor jeho hovorca Michal Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok