Zatajil viac, než si mysleli. Šéfovi Nissanu hrozí 10 rokov väzenia

TA3 TASR
23.11.2018 13:41

Bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan Carlos Ghosn vo finančných správach pre japonské úrady uviedol príjmy nižšie až o 62,26 milióna eur. To je oveľa viac, než sa pôvodne odhadovalo.

Nové obvinenia

Japonská prokuratúra vraj preto vzniesla proti Francúzovi libanonského pôvodu nové obvinenia. Prokurátori zatkli Ghosna v pondelok 19. novembra a spolu s ním obvinili aj jeho kolegu z vedenia automobilky Grega Kellyho, že od júna 2011 do júna 2015 podhodnotili príjem bývalého predsedu o približne 5 miliárd jenov, v prepočte 39,74 milióna eur.

Najnovšie je však Ghosn podozrivý, že v nasledujúcich fiškálnych rokoch nepriznal v správe o svojich príjmoch ďalšie 3 miliardy JPY, uviedli denníky Asahi a Nikkei. Prokuratúra ho teraz plánuje obviniť z podhodnotenia svojich príjmov o celkom 8 miliárd jenov od júna 2011, napísali noviny Asahi. Ghosn je tiež podozrivý, že do svojich priznaní nezhrnul ani zisk vo výške 4 miliárd jenov zo zhodnotenia akcií, ktoré dostával ako odmenu, tvrdia noviny Nikkei.

Jeden z najzávažnejších typov zločinu

Tlačová agentúra Kyodo zase uviedla, že spoločnosť Nissan od roku 2002 vypláca 100.000 dolárov ročne Ghosnovej sestre, ktorá pritom nemala žiadny záznam o tom, že pracuje ako poradkyňa automobilovej skupiny. Zástupca generálneho prokurátora Šin Kukimoto uviedol, že prípad Ghosn je "jedným z najzávažnejších typov zločinu" podľa japonského zákona o finančných nástrojoch a Ghosn by mohol čeliť 10-ročnému trestu odňatia slobody.

Jeho zatknutie a odvolanie z funkcie bolo šokujúcim zvratom pre "titana" automobilového sektora, ktorý postavil japonskú automobilku na nohy a vytvoril alianciu s francúzskym Renaultom a domácim rivalom Mitsubishi Motors.

Francúzsky a japonský ministri financií vo štvrtok na stretnutí v Paríži znova vyjadrili svoju "silnú podporu" pre alianciu. V spoločnom vyhlásení Bruno Le Maire a Hirošige Seko uviedi, že chcú zachovať túto spoluprácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok