Trump plánuje uzavrieť hranicu, ak Mexiko nezastaví karavánu

TA3 TASR
23.11.2018 00:29

Spojené štáty môžu dočasne uzavrieť celú hranicu s Mexikom. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump, ktorý tak chce zabrániť karaváne stredoamerických utečencov vstúpiť na územie USA. Migranti sa v súčasnosti zdržiavajú na mexickej strane hranice, kde proti nim protestujú miestni obyvatelia.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok znova pohrozil uzavretím hraníc medzi USA a Mexikom na neurčito, ak jeho vláda dospeje k záveru, že Mexiko nemá situáciu na svojej strane pod kontrolou.

V Palm Beach na Floride, kde trávi predĺžený víkend v súvislosti s Dňom vďakyvzdania, sa Trump vyjadril i k tzv. karaváne stredoamerických migrantov, ktorí sa chcú dostať do USA a teraz sa nachádzajú v mexickom meste Tijuana ležiacom neďaleko blízko hraníc. Situáciu označil za veľmi zlú a varoval, že USA zasiahnu v prípade, ak vyhodnotia situáciu ako vymykajúcu sa spod kontroly. "Uzavrieme vstup do krajiny na dobu, kým sa nám situáciu nepodarí dostať znova pod kontrolu. Celú hranicu," povedal Trump.

Americká vláda presunula k hraniciam s Mexikom aj stovky vojakov, ktorí majú povolenie v prípade potreby použiť proti migrantom aj zbrane. "Dúfam, že nebudú musieť," povedal vo štvrtok Trump. "Nemám však na výber, pretože máme dočinenia s nebezpečnými ľuďmi," dodal. Smerom k hraniciam Spojených štátov sa v októbri zo stredoamerických krajín vydalo v rôznych skupinách okolo 9000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok