Štefanov podal sťažnosť v kauze nástenkového tendra

TASR
7.6.2012 15:00

Exminister výstavby a regionálneho rozvoja za SNS Igor Štefanov podal voči obvineniu v kauze nástenkového tendra sťažnosť. Igora Štefanova obvinili policajti z protikorupčného úradu z machinácií pri verejnom obstarávaní, o jeho sťažnosti rozhodne špeciálna prokuratúra.

Štefanov podal sťažnosť v kauze nástenkového tendra
SITA

"Nie som si celkom istý, či tu je nejaká trestnoprávna zodpovednosť," povedal ešte pred dvoma rokmi o nástenkovom tendri exminister Igor Štefanov. Odvtedy polícia obvinila okrem neho aj jeho predchodcu v ministerskom kresle, tiež za SNS, Mariána Janušek a ďalších troch ľudí. Ak im pred súdom dokážu vinu, môžu si odsedieť vo väzení sedem až 12 rokov, Marián Janušek až 20 rokov.

Polícia chcela trestne stíhať Igora Štefanova už pred vyše rokom, Generálna prokuratúra však vtedy odmietla požiadať Národnú radu SR o vydanie vtedy opozičného poslanca na trestné stíhanie. Igor Štefanov už poslancom nie je, súhlas parlamentu na trestné stíhanie tak nebol potrebný.

"Piati obvinení v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača, a to tým, že v rozpore so zákonom vyvesili výzvu na predkladanie ponúk na neoznačenej informačnej tabuli ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v uzavretej chodbe," informovala minulý týždeň hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Výzvu na predkladanie ponúk v tendri na právne a poradenské služby pri čerpaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún potom mali zaslať trom spoločnostiam, z ktorých dve - Avocat a Zamedia, údajne blízke SNS, predložili ponuku ako konzorcium.

"Túto v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní vyhodnotili ako úspešnú, napriek tomu, že nespĺňala požiadavky uvedené vo výzve na predkladanie ponúk a v súťažných podkladoch. Zo súťaže mala byť podľa zákona vylúčená," povedala Baloghová. Namiesto toho bola podľa polície na druhý deň po vyhodnotení ponuky podpísaná zmluva na poskytovanie služieb za vyše 97 miliónov eur, podľa ktorej sa mohli vytvárať výdavky aj nad jej rámec. Od júna 2007 do apríla 2009 na základe tejto zmluvy odišlo zo štátneho rozpočtu 12,7 milióna eur, potom dala vláda zmluvu zrušiť, informovala polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok