Kalavská podľa SaS nechráni pacientov. Sú prvoradí, reagovala

TA3 SITA
19.11.2018 12:17

Sloboda a solidarita vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby odstúpila. Dôvodom je nepodpísanie revízie úhrad za lieky. SaS tiež podáva trestné oznámenie pre marenie povinnosti verejného činiteľa a neplnenie povinnosti verejného činiteľa. Hrubé osočovanie, reaguje ministerka a zdôrazňuje, že pacient je pre ňu na prvom mieste.

Berie pacientom milióny?

Podľa SaS ministerka berie pacientom od 64 mil. do 72 mil. eur. Prvú sumu vyčíslil Inštitút zdravotnej politiky, druhú zdravotná poisťovňa Dôvera. Peniaze sa tak dostanú k farmaceutickým firmám, hoci mohli ísť na inovácie alebo pre pacientov, pripomenula opozičná strana. Daná suma je rozdielom medzi cenami pred a po revízii úhrad.

"Nedokáže ochrániť pacientov," zhodnotila konanie ministerky členka zdravotníckeho parlamentného výboru a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Kalavská: Je to hrubé osočovanie

Ministerka zdravotníctva Kalavská v reakcii "dôrazne odmietla" obvinenia SaS z obhajovania zisku farmaceutických spoločností. Šéfka rezortu zdravotníctva to považuje za "hrubé osočovanie a snahu o dezinformovanie verejnosti".

"Pre Andreu Kalavskú  je pacient na prvom mieste a ako sa opakovane minulý týždeň niekoľkokrát vyjadrila, zarábanie farmaceutických spoločností na úkor pacienta v zdravotníctve nemá v žiadnom prípade miesto. Andrea Kalavská berie pri akomkoľvek rozhodovaní do úvahy tak medicínsky ako aj ekonomický rozmer," uvádza sa v reakcii rezortu. "SaS podľa tlačovej konferencie rozmýšľa inak a vystúpením pred novinármi ukázala, že pacient nie je pre ňu prvoradý", reaguje MZ. "Pán predseda Sulík by s pani poslankyňou Cigánikovou dopustili, aby ľudia pri niektorých liekoch na vážne diagnózy doplácali stovky eur navyše z vlastnej peňaženky," dodáva sa. Ministerka zdravotníctva opätovne zdôrazňuje, že revíziu úhrad v rozsahu, ako nebola podpísaná sedem rokov, sa rozhodla nepodpísať práve z dôvodu, že nedopustí, aby sa zvyšovali doplatky pre pacientov v lekárňach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok