Maďarič: SOZA sa nemala zabetónovať, zmeníme autorský zákon

TASR
7.6.2012 14:25

Ministerstvo kultúry avizuje predloženie poslaneckej novely autorského zákona, ktorá umožní usporiadateľovi dodatočne preukázať, že na jeho kultúrnom podujatí neboli použité chránené diela.

Maďarič: SOZA sa nemala zabetónovať, zmeníme autorský zákon
SITA

"Novela bude pripravená ministerstvom a predložená ako poslanecký návrh na júlovú schôdzu parlamentu," dodal. Do účinnosti by sa mala dostať ešte v priebehu tohto roku. Rezort kultúry tak reaguje na kauzu z obce Pohorelá, ktorá odmieta zaplatiť Slovenskému ochrannému zväzu autorskému (SOZA) za to, že na jej podujatiach spievali deti ľudové piesne.

"SOZA využila medzeru v zákone, podľa ktorej pri neohlásení podujatia už nemusí skúmať, čo bolo jeho obsahom," komentoval kauzu Maďarič. "Mrzí ma, že celá vec nebola riešená v dobrej vôli. SOZA si urobila veľmi zlé meno. Mohla postupovať oveľa veľkorysejšie. Na druhej strane by som bol nerád, keby sa diskusia dostala do polohy, že tu nepotrebujeme organizácie na ochranu autorských práv," povedal.

Minister nesúhlasí s vyjadreniami šéfa SOZA Vladimíra Repčíka, podľa ktorých autorský zväz v týchto prípadoch nemohol konať inak, lebo mu to nedovoľuje zákon. "Kde je vôľa, tam je cesta. Nemyslím si, že sa SOZA mala zabetónovať do tohto úradníckeho postoja," podčiarkol Maďarič. Ministerstvo preto požiadalo ochranársky zväz o doloženie skutkového stavu. "Dnes sme listom vyzvali SOZA, aby doložila všetky relevantné doklady," podčiarkol minister.

Zároveň ale dodal, že SOZA určite nie je jediným vinníkom celej kauzy, obce si napríklad nesplnili ohlasovaciu povinnosť. "Nemienim v tejto chvíli podľahnúť všeobecnej hystérii a ukázať prstom na SOZA," povedal minister.

"Ak by ale SOZA postupovala citlivejšie a uvážlivejšie, nebolo by teraz treba iniciovať rýchlu zmenu zákona," dodal Maďarič s tým, že autorský zákon si bude do budúcnosti vyžadovať oveľa komplexnejšie zmeny, než je aktuálna novela. Rezort preto pracuje na príprave nového autorského zákona.

SOZA dnes dostala tzv. playlist z obce Pohorelá a podľa slov jej zástupcu Matúša Jakabčica sa ukazuje, že niektoré pesničky, ktoré deti spievali, možno majú svojich autorov. Napríklad skladba "Ej točí sa mi, točí" sa podľa neho v databáze SOZA nachádza hneď päťkrát. Vyzval preto starostu Pohorelej na osobné stretnutie, kde by si ujasnili, či boli na podujatiach použité voľné skladby, alebo chránené. Zároveň požiadal novinárov, aby v tomto prípade neoperovali faktom, že piesne spievali deti, keďže zákon nerozlišuje v akom veku boli interpréti.

V spore Slovenského ochranného zväzu autorského s predstaviteľmi obce Pohorelá ide o faktúru na 62,4 eura. Obec odmieta zaplatiť poplatok za spievanie piesní počas verejných podujatí Deň Matiek a Privítanie Mikuláša, napriek tomu, že podľa SOZA jej táto povinnosť vyplynula zo zákona.

O potrebe novelizovať autorský zákon hovoril 5. júna aj riaditeľ SOZA Vladimír Repčík. V súčasnom znení je podľa neho zákon zlý a nedokonalý, hoci vychádza zo štandardnej európskej legislatívy. Poukázal pritom, že súčasne znenie legislatívy bolo prijaté ešte v roku 2004. „Autorský zákon neodráža realitu, neakceptuje nové používania diel, nové technológie a niekoľko ďalších vecí, ktoré priniesol vývoj,“ podčiarkol vtedy šéf SOZA.

Záznam celej TB

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok