K ISS mieria kozmické lode, nesú potraviny a vedecké pomôcky

TA3 TASR
17.11.2018 16:57

Nákladná kozmická loď typu Cygnus odštartovala v sobotu z americkej Virgínie k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Po piatkovom štarte lode Progress 71 z kazašského Bajkonuru je to už druhá zásielka zásob v priebehu niekoľkých hodín.

Raketa Antares spoločnosti Norhtrop Grumman odštartovala v sobotu ráno z kozmodrómu na ostrovčeku Wallops Island na východnom pobreží štátu Virgínia. Na obežnú dráhu vynesie nepilotovanú nákladnú loď typu Cygnus, ktorá dorazí k vesmírnej stanici v pondelok a vynesie 3350 kilogramov zásob vrátane čerstvého ovocia a zmrzliny. Trojčlennej posádke dopraví aj 3D tlačiareň, ktorá jej umožní znova použiť staré plasty na výrobu nových súčiastok.

Nepilotovaná nákladná loď je pomenovaná S.S. John Young na počesť amerického kozmonauta, ktorý v roku 1972 ako deviaty človek vstúpil na povrch Mesiaca a neskôr velil prvému letu raketoplánu Columbia. Young zomrel v januári tohto roka.

Tri tony paliva a iných zásob nesie k ISS aj ruská bezpilotná nákladná kozmická loď Progress 71, ktorá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v piatok. Na ISS aktuálne pôsobí trojčlenná posádka: Američanka Serena Auňónová-Chancellorová, Nemec Alexander Gerst a Rus Sergej Prokopjev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok