K USA doplával prístavný dok odtrhnutý pri japonskom cunami

TA3
7.6.2012 11:52

K pobrežiu amerického Oregonu doplával vyše 20-metrový dok, odtrhnutý z japonského prístavu pri ničivom zemetrasení a vlnách cunami, ktoré vlani v marci poškodili aj jadrovú elektráreň vo Fukušime. Oznámil to denník Daily Telegraph s odvolaním sa na miestne úrady.

K USA doplával prístavný dok odtrhnutý pri japonskom cunami
SITA

Pôvod doku potvrdil japonský konzulát v Portlande. Prístavné zariadenie muselo pred vyplavením na severozápadné pobrežie USA absolvovať plavbu naprieč Tichým oceánom dlhú niekoľko tisíc kilometrov.
Pri prehliadke doku sa našiel výrobný štítok s menom tokijskej firmy, ako aj hviezdica, ktorá žije len pri pobreží Japonska.

Ďalšie zistenia dokázali, že zariadenie odtrhla 11. marca 2011 z japonského prístavu Misawa ničivá vlna cunami, ktorá spôsobila aj únik rádioaktivity z Fukušimy. Americké úrady preto preventívne zisťovali úroveň rádioaktivity vo vyplavenom doku, testy však dopadli negatívne. Dok vyrobený z kovu a betónu s rozmermi 20 krát päť krát dva metre vyplavilo v utorok na pláž neďaleko mesta Newport. V ďalších dňoch sa pátralo po jeho pôvode. Okolo doku hliadkuje polícia, aby naň neliezli miestni obyvatelia.

Na severozápadné pobrežie USA a Kanady už vyplavilo viacero predmetov a trosiek odplavených z Japonska pri vlaňajšom cunami, hlavná várka tam má doraziť až počas budúcej zimy. Na Aljaške sa napríklad našla futbalová lopta a v kanadskej Britskej Kolumbii prepravný kontajner s motocyklom Harley-Davidson s japonskými poznávacími značkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok