HN: Kauza továrne na vakcíny siaha k expokladníkovi SDKÚ

SITA
7.6.2012 09:55

Kauza výstavby továrne na vakcíny neďaleko Malaciek siaha k firme blízkej bývalému pokladníkovi SDKÚ Igorovi Kucejovi, píšu dnes Hospodárske noviny. Ako sa uvádza v dnešnom vydaní novín, továreň na vakcíny má dve časti - hlavný areál v Malackách a priestory v Slovenskej akadémii vied.

HN: Kauza továrne na vakcíny siaha k expokladníkovi SDKÚ
TA3

Práve výstavbu časti v SAV dostala na starosť firma Bau3Mex Jozefa Kopernického, ktorý s Kucejom podniká, zistil denník.

"Túto firmu obstarávala Správa štátnych hmotných rezerv, lebo za celý tento projekt zodpovedali oni," povedal pre HN šéf akadémie Jaromír Pastorek. Bau3mex podľa Pastoreka už dostal 200-tisíc eur a 160-tisíc má ešte zinkasovať. Kopernický a Kucej sa k veci pre HN vyjadriť nechceli s odôvodnením, že Bau3Mex v Malackách nestavia. Prestavba v SAV podľa Pastoreka ďalej beží. Celkovo má továreň na vakcíny stáť 24 miliónov eur. 

O výstavbe pavilónu na výrobu vakcín v aktuálnej lokalite rozhodlo bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou. Otázniky pritom vyvoláva viacero faktov, napríklad prečo sa SŠHR rozhodla postaviť továreň pri Malackách na pozemku za vyše 450-tisíc eur, keď mala správa k dispozícii vhodný pozemok v Šarišských Michaľanoch za jedno euro. O zmene lokality rozhodla komisia.

"Malacky nám vyšli ako najvýhodnejšie," povedala HN členka komisie Silvána Hrušková. V komisii sedel aj Ján Koritko, ktorý je obvinený v kauze platinových sitiek. V správe komisie sa podľa novín nachádzajú zavádzajúce údaje, napríklad, že pozemok v Šariškých MIchaľanoch je na predaj za 30 eur za meter štvorcový. 

Predseda Robert Fico pripustil, že výstavba továrne sa zastaví, vláda o tom rozhodne do dvoch týždňov. Súčasné vedenie SŠHR podľa riaditeľa Kajetána Kičuru zvažuje podanie trestného oznámenia. "Ak budú zistenia, ktoré by mohli nasvedčovať, že boli spáchané trestné činy, či už podvodu, bezdôvodného obohatenia alebo korupcie," vyhlásil pre HN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok