Veľký čínsky múr je dvakrát dlhší, než sa predpokladalo

TASR
7.6.2012 09:30

Veľký čínsky múr je viac ako dvakrát dlhší, než sa doteraz predpokladalo. Podľa nových exaktných meraní má takmer 22.000 kilometrov.

Veľký čínsky múr je dvakrát dlhší, než sa predpokladalo
SITA

Na rozdiel od všeobecne rozšírených predstáv nie je Veľký čínsky múr jedinou súvislou stavbou, ale systémom na seba nadväzujúcich obranných opevnení, ktoré sa nezriedka prekrývajú. Panovníci 13 čínskych dynastií ho budovali v priebehu takmer dvoch tisícročí.

Tím čínskych vedcov od roku 2007 vykonával komplexné merania múru, do ktorého zahrnul všetky jeho dodnes zachované aj zaniknuté úseky v 15 provinciách. Skutočnú dĺžku múru stanovili na 21.199 kilometrov.
Doteraz sa uvádzalo, že múr je dlhý zhruba 8850 kilometrov. Do úvahy sa však brali len dodnes stojace fortifikácie vybudované za dynastie Ming (14.-17. storočie n.l.).

Projekt merania iniciovaný Štátnym úradom pre kultúrne dedičstvo je súčasťou snáh o zachovanie jednej z najpopulárnejších turistických atrakcií Číny pre budúce generácie. Až tri štvrtiny existujúcich opevnení z obdobia dynastie Ming sú v zlom stave. V neporušenom stave je len približne 8,2 percenta z dĺžky múru, napísal britský denník Daily Telegraph.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok