Zeman v prieskume predstihol Švejnara, o Hrad by súperil s Fischerom

TASR
6.6.2012 23:42

Do druhého kola prezidentských volieb v Českej republike by postúpil Jan Fischer a Miloš Zeman. Ukázal to dnes prieskum verejnej mienky agentúry Median. Zeman tak prvýkrát porazil v prieskume Jana Švejnara, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Zeman v prieskume predstihol Švejnara, o Hrad by súperil s Fischerom
CTK

Májový prieskum zahŕňal 956 opýtaných, starších ako 18 rokov. Z odpovedí vyplýva, že k prezidentským voľbám by prišlo 60,5 percenta voličov. Najviac hlasov - 36 percent by získal bývalý český premiér a súčasný viceprezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj Jan Fischer.

Na druhé miesto sa posunul expremiér Miloš Zeman s 12,5 percentami hlasov. Tesne za ním sa umiestnil ekonóm Jan Švejnar, ktorému by dalo hlas 11,5 percenta občanov.

Keďže uvádzaná štatistická odchýlka je 1,5-3,5 percenta (od najslabšieho po najsilnejšieho kandidáta), pozícia Zemana a Švejnara je v podstate vyrovnaná.

"Jan Švejnar stráca v prieskumoch preferencie od apríla, čo možno pričítať aj trvajúcej neistote, či vôbec do súperenia o prezidentský post vstúpi," komentovala výsledky volebného modelu agentúra Median. "Voliči, ktorí si želajú nestraníckeho kandidáta, sa od neho posunuli viac k Janovi Fischerovi," dodal Median citovaný iDNES.cz. Lepšia pozícia Miloša Zemana je podľa agentúry výsledkom aj intenzívnejšej medializácie jeho prezidentskej kandidatúry za posledný mesiac.

Prvé priame prezidentské voľby v Česku sa majú konať začiatkom budúceho roka. Nová hlava štátu vystrieda súčasného prezidenta Václava Klausa, ktorému sa skončí funkčné obdobie 7. marca 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok