Babiša chcú po nájdení jeho syna odvolávať. Antikampaň, reaguje

TA3 SITA TASR
13.11.2018 15:11

Česká opozícia sa spojila a po škandále, ktorý prepukol po nájdení "strateného" syna Andreja Babiša a po podozreniach, ktoré sa opäť vynorili v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo, chcú českého premiéra odvolávať.

Šesť českých opozičných strán vyzvalo premiéra Andreja Babiša, aby až do vyšetrenia kauzy podozrenia z dotačného podvodu pre farmu Čapí hnízdo opustil svoju funkciu. Poslanci tiež požiadajú o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom vysloviť Babišovej vláde nedôveru. "ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN považujú podozrenie premiéra Andreja Babiša z možného marenia policajného vyšetrovania kauzy Čapí hnízdo za neakceptovateľné. Vyzývajú Babiša, aby opustil funkciu premiéra až do času, kým dôjde k vyšetreniu kauzy. Len tak možno zabezpečiť nestranné vyšetrovanie," uvádza sa v spoločnom vyhlásení uvedených opozičných strán.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných najmenej 50 podpisov poslancov. Šesť opozičných strán má celkovo 92 poslancov, na vyslovenie nedôvery je však potrebná nadpolovičná väčšina hlasov členov Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, teda 101 poslancov.

Udalosti na českej politickej scéne sa dali do pohybu po tom, čo syn českého premiéra Andrej Babiš mladší pre server Seznam Zprávy uviedol, že ho spolupracovníci jeho otca v súvislosti s vyšetrovaním údajného dotačného podvodu pre farmu Čapí hnízdo odviezli na Krym a držali ho tam. Babiš mladší v súčasnosti žije vo Švajčiarsku so svojou matkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok