Žitňanská: Dianie na ministerstve pripomína plíživú harabinizáciu

TASR, TA3
6.6.2012 15:10

Dianie na ministerstve spravodlivosti a v justícii pripomína "plíživú harabinizáciu". "Plíživú" preto, lebo sa možno prejavuje v kultivovanejšej podobe, v peknom obleku, ale možno je to o to horšie, lebo vzbudzuje dojem, že všetko je v poriadku. Vyhlásila to poslankyňa SDKÚ a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Žitňanská dnes kritizovala najmä rozhodnutie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý v utorok bez udania dôvodu odvolal predsedníčku Krajského súdu v Bratislave Darinu Kuchtovú a predsedu Krajského súdu v Žiline Róberta Urbana. "Na jeseň v roku 2006 vtedajší minister Štefan Harabin bez uvedenia dôvodu odvolal niekoľkých predsedov súdov, reformných sudcov, a dnes, ani nie 100 dní po nástupe tejto vlády, sú dvaja z nich opätovne odvolaní. Nie je pritom známe, z akých dôvodov. Tieto súdy fungujú normálne, fungujú lepšie ako za predchádzajúceho vedenia," upozornila Žitňanská.

Opozičná poslankyňa zároveň pripomenula, že Kuchtová aj Urban boli za prvej vlády Smeru-SD šikanovaní disciplinárnymi konaniami. "K dôvodom ich odvolania sa vyjadriť treba. Viem, že právna úprava umožňuje odvolať predsedu súdu bez udania dôvodu, ale zároveň každé takéto rozhodnutie musí byť legitímne a k tomu podľa mňa patrí uvedenie dôvodov. Keď ja som odvolávala predsedov, každý vedel dôvody, dostal ich na papieri a verejne som ich povedala. To je ten správny spôsob, aby nebola pochybnosť, že ide o politické rozhodnutie," vyhlásila.

Ak minister dôvody odvolania predsedov súdov nevysvetlí, Žitňanská je pripravená využiť možnosti, ktoré má ako poslankyňa NR SR, teda položí mu túto otázku na Hodine otázok, respektíve využije možnosť interpelácie.

Žitňanská zároveň podľa svojich slov eviduje, že sa vymenili výberové komisie. "Už sú tam len prakticky samotní sudcovia a zároveň do pripomienkového konania išiel návrh vyhlášky, ktorou sa majú zmeniť pravidlá výberových konaní tak, že váha ústneho pohovoru sa zvyšuje. Teda zvyšujú sa subjektívne kritériá posudzovania toho, kto bude sudcom," vysvetlila.

Exministerka je presvedčená, že by bolo fér, aby Borec verejnosti povedal, aké sú jeho zámery. "Hovorí o zrýchlení konaní, ale tieto jeho prvé kroky nie sú o tom," podotkla. Podľa jej slov teraz na dotknutých dvoch súdoch prebehnú výberové konania cez komisie, ktoré už vyzerajú inak. "Na prvý pohľad to môže vyzerať dobre, môže byť pokoj, ale my potrebujeme pokračovať v zmenách a v tlaku na to, aby sa v justícii opäť nepresadzovalo rodinkárstvo a klientelizmus," dodala.

Ako v utorok informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková, odvolaniu dvoch predsedov súdov predchádzalo starostlivé zváženie a posúdenie manažérskych výsledkov oboch predsedov súdov. Podľa nej nejde o príklad plošného odvolávania predsedov súdov a minister nič také ani neplánuje. "Minister spravodlivosti si oboch odvolaných predsedov súdov váži ako odborníkov, poďakoval im za výkon funkcie predsedu a zaželal im veľa úspechov pri ďalšom výkone funkcie sudcu," uviedla Zlatohlávková.

Krajský súd v Bratislave dočasne povedie súčasný podpredseda súdu Ľuboš Sádovský, na čele Krajského súdu v Žiline bude zatiaľ podpredsedníčka súdu Eva Kyselová. Noví predsedovia oboch súdov vzídu z výberových konaní, ktoré budú vyhlásené v súlade so zákonom.

Záznam z tlačovej besedy:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok