Odsúdená kresťanka chce odísť do Nemecka, tvrdí jej právnik

TA3 TASR
11.11.2018 14:30

Pakistanská kresťanka Ásía Nórínová, proti ktorej prepusteniu masívne protestovali radikálni islamisti, chce údajne odísť do Nemecka. Informáciu uviedol Nórínovej právnik, ktorého citoval nemecký denník Bild am Sonntag.

Čas sa kráti, varuje právnik

Pakistanská kresťanka Ásija Nórínová, ktorej zbavenie viny vyvolalo v krajine protesty radikálnych islamistov, údajne povedala, že by rada odišla do Nemecka. Uviedol to jej právnik, ktorého citoval nemecký nedeľník Bild am Sonntag. Informovala o tom agentúra DPA.

Ásija Nórínová strávila osem rokov v cele smrti za bohorúhačstvo. Rozsudok nad ňou zvrátil pakistanský najvyšší súd minulý týždeň v stredu, ale zostala vo väzení, pretože vláda vyjednávala s radikálnymi moslimami, ktorí blokovali veľké mestá a požadovali jej okamžitú popravu.

Medzitým pribúdajú výzvy, aby 47-ročnej Pakistanke, známejšej pod menom Ásijá bíbí, ponúkli azyl. Ásija by "bola šťastná, keby mohla so svojou rodinou odísť do Nemecka", povedal právnik Sajf al-Mulúk. Sajf al-Mulúk, ktorý ušiel 3. novembra do Holandska, keďže sa mu v Pakistane vyhrážali smrťou, zároveň varoval, že čas dostať Nórínovú do bezpečia sa kráti.

Krajiny sú otvorené jej prijatiu

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí pre Bild am Sonntag uviedlo, že prípad konzultuje s pakistanskými predstaviteľmi. Niekoľko európskych krajín vrátane Nemecka je otvorených prijatiu Nórínovej i jej rodiny v prípade, ak by bola ochotná a schopná Pakistan opustiť, povedal hovorca ministerstva.

Manžel Pakistanky, Ášik Masíh, požiadal o pomoc taliansku vládu v Ríme. Rozsudok nad Ásijou bíbí sa týkal incidentu z roku 2009, keď ju pri práci na poli požiadali, aby doniesla nádobu s vodou. Moslimské robotníčky na poli namietali proti tomu, aby sa ako nemoslimka dotkla nádoby, a následne údajne prepukla bitka.

Miestny imám potom tvrdil, že Ásijá urazila proroka Mohameda. Bíbí neustále tieto obvinenia popierala a proti jej trestnému stíhaniu sa postavili medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv, politici aj náboženskí predstavitelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok