Pozrite sa, ako volili horúci kandidáti na primátora hlavného mesta

TA3 TASR
10.11.2018 22:21

Kto sa stane primátorom Bratislavy? To sa zrejme dozvieme už o chvíľu. Počas dňa sme sa pozreli na to, ako volili najväčší favoriti v tomto súboji a teraz, po skončení volebného moratória, si môžete ich voľbu pozrieť aj vy.

Výsledky očakáva s pokorou

S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky primátorských volieb v Bratislave Matúš Vallo, ktorého podporovali mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.


Vallo si myslí, že pre víťazstvo urobil so svojím tímom všetko, no vie, že v rukách to mali voliči. Nechcel sa pasovať za favorita podľa posledných zverejnených prieskumov. "Môže to byť zradné, cítil som však veľkú podporu verejnosti," povedal. Na otázky, či si v sobotu robil povolebný prieskum, odpovedal, že nie a nesnažil sa od posledných zverejnených prieskumov ani zisťovať preferencie. Je spokojný s tým, akú kampaň viedol. "Chcel som, aby sme tú kampaň poňali transparentne, čisto, aby sme hovorili len veci, ktorým verím, aby bola pre všetkých a trochu aj vtipná. To, si myslím, sa nám podarilo," povedal.

V prípade, ak nevyhrá, verí, že bude myšlienky svojej kampane rozvíjať s čo najpočetnejším zastúpením Tímu Vallo v mestskom zastupiteľstve Bratislavy.

Nesrovnal si verí

Bratislavčania rozhodnú na základe reálnych výsledkov, ktoré vidia v uliciach. Ja si však verím. Vo svojom volebnom štábe v jednom z hotelov na bratislavskom nábreží to vyhlásil súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý chce tento post obhájiť aj v sobotných komunálnych voľbách. "Verím si od začiatku týchto volieb. Vykonali sme obrovský kus roboty a môžem sa v pokoji pozrieť na seba do zrkadla. Viem, čo pred nami je a čo treba spraviť. Som ten posledný, ktorý by hovoril, že v Bratislave je všetko v poriadku," skonštatoval Nesrovnal.

V rámci predvolebnej kampane sa podľa jeho slov hralo aj protivládnou kartou a Bratislavu chcel niekto zneužiť na politické hry. "Vždy na to Bratislava doplatila, keď sa dostala do rúk politických strán, ktoré ju využívali na boj proti niekomu inému, preto som kandidoval ako nezávislý," podotkol.

Deklaroval, že predvolebnú kampaň viedol on i jeho tím čestne a bez bočných úmyslov. "Určite je plno vecí počas kampane, ktoré sme mohli zdokonaliť, či urobiť inak. Nerobili sme však antikampane, išli sme pozitívnym spôsobom," povedal Nesrovnal. Jeho volebný štáb sa pomaly zapĺňa jeho priateľmi a podporovateľmi. Očakáva sa okolo 100 ľudí. Nesrovnala prišla do hotela podporiť matka i partnerka s ich deťmi.

Mrva sa chystá byť úspešný

Kandidát Ján Mrva sa chystá byť úspešný. Uviedol v priestoroch bratislavskej reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb so svojim tímom a podporovateľmi. Mrva očakáva výsledky s optimizmom. V prípade, že voľby nedopadnú v jeho prospech, hovorí o viacerých možnostiach. "Som autorizovaný geodet, môžem byť prednostom hocijakého úradu, mám dlhoročné skúsenosti. Toto budem riešiť potom, keď by to nastalo. Ale chystám sa byť úspešný," ozrejmil.

V prípade úspechu chce ako prvé urobiť zasadnutie krízového štábu, pretože mesto je podľa neho v hroznom stave, čo sa týka magistrátu, ďalej zvolá dopravnú komisiu zloženú z poslancov a odborníkov. "Treba dotiahnuť električky, treba využiť eurofondy a riešiť okamžite zlepšenie dopravy," avizoval. Ako ďalšie chce zvolať vodohospodársku komisiu, pretože sa blíži zima. V tejto súvislosti ozrejmil, že začnú čistiť dlhé roky nečistené vpuste a robiť vodozádržné opatrenia.

Okrem jeho tímu, priateľov a manželky ho prišiel podporiť aj súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, predseda strany SaS Richard Sulík či šéf strany Nova Gábor Grendel. Mrvu v kandidatúre podporuje koalícia pravicových strán, okrem OĽaNO či SaS napríklad aj Sme rodina, Nova či OKS.

Mika: Uvidíme, akú knihu otvoríme

Je rozhodujúce, že sme zatvorili knihu kampane a teraz uvidíme, akú knihu otvoríme. Či to bude kniha práce od prvého dňa, alebo kniha, ktorá bude skúsenosťou. Skonštatoval to na brífingu Václav Mika po uzatvorení volebných miestností sobotňajších volieb primátora Bratislavy. Na výsledky spolu so svojím tímom, rodinou, priateľmi a podporovateľmi čaká v jednej z reštaurácií na pravom brehu Dunaja.

"Pocity dajme bokom. Mám silné emócie, pretože keď je niečo prvýkrát v živote, tak je to veľmi silné. Je to pre mňa prvýkrát - prežívať takéto niečo," uviedol Mika, ktorý výsledky komunálnych volieb podľa vlastných slov očakáva so silnými emóciami, ale s pokorou. Boj o dôveru Bratislavčanov považuje za značnú skúsenosť plnú silných emócií, mnohokrát podľa vlastných vyjadrení veľmi ťažkých.

"Je to za nami, je vybojované, zabojované. Podstatná pre mňa je nielen skúsenosť, že to dáva zmysel - bojovať o dôveru ľudí. Že dáva zmysel do toho vložiť všetko a verím, že sme do toho dali maximum," poznamenal Mika. Zároveň sa poďakoval obyvateľom hlavného mesta, ktorí prišli voliť a uplatnili svoje volebné právo, ale rozhodovali aj o tom, v akom meste chcú žiť. Tých, ktorí k volebným urnám neprišli, by chcel povzbudiť do budúcna, že to zmysel dáva.

Bratislavčania si mohli v sobotu od 7.00 do 22.00 h v komunálnych voľbách voliť primátora z desiatich kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov. V hlavnom meste bolo v 17 mestských častiach dokopy 53 volebných obvodov a 401 volebných okrskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok