Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

SITA
6.6.2012 11:21

Maximálna výška príjmu žiadateľa pre získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od 1. júla zníži o viac ako 100 eur na 1 001 eur. Mladí ľudia, ktorí si plánujú zabezpečiť v najbližšom čase vlastné bývanie a chcú pritom využiť dotovanú hypotéku so súčasnou príjmovou hranicou, majú na podanie žiadosti čas len do konca júna.

Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

Zatiaľ je platná hranica 1 102,40 eura. Výška príjmovej hranice sa mení každý štvrťrok a predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Mladí ľudia do 35 rokov môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. "S dotovanou hypotékou môžu mladí ľudia s pomocou trojpercentného zvýhodnenia úrokovej sadzby ušetriť nemalé prostriedky," povedal vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne Ján Ondráš.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok