Ruský parlament schválil prísny zákon o protestoch

TASR, TA3
6.6.2012 06:41

Horná komora ruského parlamentu podľa očakávaní podporila kontroverzný zákon, ktorý 150-násobne zvyšuje pokuty za účasť na nepovolených zhromaždeniach. Po utorkovom schválení v Štátnej dume tak legislatíva čaká už len na podpis prezidenta Vladimira Putina.

Zákon po krátkej rozprave podporilo 132 členov Rady Federácie, proti hlasoval len jeden. Poslanci dolnej komory ho schválili v utorok pred polnocou po asi 11-hodinovej debate pomerom hlasov 241:147.

Návrh legislatívy zvyšuje maximálnu výšku pokuty pre ľudí, ktorí sa zúčastnia na nepovolenom zhromaždení, z 2000 rubľov (48,5 eura) na 300.000 rubľov (7271 eur). Pre verejných činiteľov sa najvyššia pokuta zvýšila na 600.000 rubľov (14.542 eur).

Opoziční aktivisti vyjadrili obavy, že nový zákon o zhromažďovaní zhorší napätie v ruskejspoločnosti a neponechá verejnosti žiaden priestor pre slobodné vyjadrenie.

Putin od májového návratu na post prezidenta zaujal tvrdší postoj voči opozícii, ktorej protesty cez zimu vytiahli do ulíc bezprecedentné desaťtisíce ľudí. Kremeľ chce dosiahnuť, aby nový zákon vstúpil do platnosti pred veľkým opozičným protestom plánovaným na budúci utorok.

S Jurajom Marušiakom zo Slovenskej akadémie vied sme si povedali viac o kontroverznom zákone.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok