Radičová po stretnutí s prezidentom oznámi či povedie menšinovú vládu

TASR
13.10.2011 19:37

Premiérka Iveta Radičová bude hneď po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom informovať o tom, či povedie menšinovú vládu až do predčasných parlamentných volieb.

Radičová po stretnutí s prezidentom oznámi či povedie menšinovú vládu

Stretnutie je dohodnuté na 10:30,“ povedala novinárom predsedníčka vlády. Podľa nej je však predčasné premýšľať o tom, akú bude mať politickú budúcnosť a či bude v marci kandidovať. Radičovej dnes ako povedala, padol veľký balvan zo srdca po schválení eurovalu v parlamente, aj keď nenastúpila úľava, pretože je to spojené s veľmi vysokou cenou.

Zdôraznila, že najskôr teraz treba urobiť všetko pre stabilizáciu politickej scény a prípravu predčasných volieb.Tri zvyšné koaličné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd si už rozdelili rezorty po ministroch SaS. Tých by mal v piatok na návrh premiérky Ivety Radičovej odvolať prezident SR Ivan Gašparovič. Ostatných ministrov poverí vykonávaním funkcií do marcových predčasných parlamentných volieb.

Podľa informácií agentúry SITA by mal rezort obrany prejsť pod ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu. Ministrom obrany je zatiaľ podpredseda SaS Ľubomír Galko. Rezort kultúry, ktorý vedie Daniel Krajcer, by mal spravovať vicepremiér Rudolf Chmel (Most-Híd). Vedením ministerstva sociálnych vecí by mal byť poverený šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ten vystrieda Jozefa Mihála. Ministerstvo hospodárstva prejde pod ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS).

Strany sa tiež dohodli na odvolaní štátnych tajomníkov z SaS. Na ich miesta nastúpia nominanti strán, ktoré budú tvoriť vládu do marca. Štátnych tajomníkov odvoláva a menuje vláda. Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012. Dnes o tom definitívne rozhodol parlament, keď 143 hlasmi schválil ústavný zákon o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Na vypísaní predčasných volieb na 10. marca 2012 sa dohodli SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd s opozičným Smerom-SD po tom, čo v utorok parlament neschválil navýšenie eurovalu a vláde Ivety Radičovej tým zároveň nevyjadril dôveru. Predčasné voľby v roku 2012 budú tretie v histórii samostatnej SR. Prvýkrát sa uskutočnili v roku 1994, potom v roku 2006.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok