Parlament odvolal Sulíka, strieda ho Hrušovský

SITA, TASR, foto: ČTK
13.10.2011 19:17

Richard Sulík dnes vo funkcii predsedu Národnej rady SR skončil. V tajnej voľbe ho 115 hlasmi na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd odvolali poslanci.

Na odvolanie šéfa parlamentu je potrebných aspoň 76 hlasov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 142 poslancov, z nich 25 bolo proti odvolaniu a dvaja sa zdržali. Plénum odvolalo Sulíka na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd, keďže stratil ich dôveru po tom, ako poslanci SaS v utorok (11.10.) nezahlasovali za euroval a spôsobili tak pád vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Premiérka aj viacerí koaliční poslanci najskôr Sulíka vyzývali na dobrovoľný odchod, no ten odmietol. Povedal však, že ak ho odvolajú, odíde s pokorou a so cťou. Dobrovoľne odmietli zo svojich postov odísť aj štyria ministri za SaS. Radičová by mala prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi navrhnúť ich odvolanie v piatok (14.10.)

Sulíka má vo funkcii predsedu NR SR nahradiť doterajší podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Poslanci pristúpia k tajnej voľbe ešte dnes. Kresťanský demokrat viedol zákonodarný zbor v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2002 až 2006.

Predseda SaS Richard Sulík prijal rozhodnutie poslancov Národnej rady SR o jeho odvolaní z funkcie šéfa parlamentu s pokorou. „Je to daň za principiálny postoj, ktorú som kedykoľvek pripravený zaplatiť,“ vyhlásil Sulík pred novinármi po odvolaní s tým, že neodpovedal na žiadnu novinársku otázku.

Sulík poďakoval poslancom, ktorí ho podporili i tým, s ktorými počas pôsobenia vo svojej funkcii spolupracoval. „Novému predsedovi prajem veľa úspechov,“ dodal.

Živý vstup našej reportérky Ľuby Oravovej.

Novým predsedom Národnej rady SR sa dnes stal jej doterajší podpredseda Pavol Hrušovský (KDH) a vo funkcii tak nahradil odvolaného Richarda Sulíka (SaS). V tajnej voľbe dalo Hrušovskému hlas 111 poslancov, na zvolenie mu ich stačilo 76.

Na hlasovaní sa zúčastnilo celkovo 122 zákonodarcov, proti boli len traja, zdržalo sa osem poslancov. "Chcem byť predsedom všetkých vás. Mojou vlastnosťou je mať rád ľudí. Ja osobne nemám žiadneho nepriateľa a ak ma niekto z vás považuje za nepriateľa, prosím, aby sme sa stali politickými súpermi, ale ľudskými priateľmi," odkázal poslancom hneď po svojom zvolení.

Hrušovský tiež plénum poprosil, aby sa všetci spolu pokúsili napraviť pošramotenú reputáciu zastupiteľskej demokracie na Slovensku. "Urobím všetko preto, aby sme tento želaný výsledok dosiahli," uistil.

Pavol Hrušovský nastúpil do druhej najvyššej ústavnej funkcie po druhý krát. Predsedom parlamentu bol aj počas vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2002 až 2006. Na čele parlamentu však bude kresťanský demokrat len zhruba pol roka, keďže 10. marca 2012 budú predčasné parlamentné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok