Do metropoly Mexika dorazili prví migranti, hľadajú lepší život

TA3 SITA
5.11.2018 13:19

Do metropoly Mexika prišlo vyše 1700 migrantov. Ide o prvú skupinu ľudí, ktorí utekajú zo Strednej Ameriky pred chudobou a kriminalitou. Úrady očakávajú, že do stredy ich príde ešte dvakrát toľko.

Prví migranti pochodujúci cez územie Mexika smerom k Spojeným štátom dorazili do mexickej metropoly. Okolo 450 ľudí, prevažne mužov a chlapcov, našlo dočasné útočisko na tamojšom športovom štadióne. Veľká karavána migrantov vyrazila pred niekoľkými týždňami z Hondurasu a v súčasnosti ju tvorí už okolo 5 000 osôb z viacerých krajín.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že do USA sa nedostanú a na hranici s Mexikom ich zastaví armáda. Migranti tvrdia, že utekajú pred prenasledovaním, chudobou a násilím v ich domovských krajinách - Hondurase, Guatemale a Salvádore. Trump v nich však vidí hrozbu ilegálnej imigrácie.

Vedenie mesta Mexiko oznámilo, že pre tisíce ďalších ľudí, ktorých príchod očakávajú v najbližších týždňoch, pripravili jedlo, prístrešky, zdravotnú starostlivosť i právne poradenstvo. Miestni obyvatelia im tiež prichádzajú darovať topánky či oblečenie, informujú mexické médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok