Čína smeruje k otvorenej ekonomike, zníži svoje dovozné clá

TA3
5.11.2018 08:12

Čínsky prezident Si Ťin-pching opätovne prisľúbil zlepšenie prístupu zahraničných firiem na čínsky trh. Uviedol to počas otvorenia prvého medzinárodného dovozného veľtrhu v Číne v Šanghaji.

Podpora otvoreného obchodu

Si Ťin-pching, ktorý sa prezentuje ako stúpenec voľného obchodu, na rozdiel od protekcionistickej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyzval ostatné krajiny na podporu otvoreného obchodu a proti protekcionizmu. "Otvorenosť prináša prosperitu, zatiaľ čo izolácia vedie k zaostávaniu," uviedol v prejave k otvoreniu CIIE, na ktorom sa zúčastňuje vyše 3000 firiem zo 130 krajín.

Čína, ktorej ekonomika zápasí s dôsledkami obchodného konfliktu s USA, sa usiluje podporiť vzájomný obchod s ďalšími krajinami vo svete. Peking však aj zo strany iných štátov čelí kritike za stále vysoké dovozné clá a obchodné prekážky, pričom jeho firmy ťažia z otvorenosti iných trhov.

Trump má záujem o dohodu s Čínou

Viaceré priemyselne rozvinuté krajiny nevyslali do Šanghaja predstaviteľov na vysokej úrovni. Napríklad, čo sa týka hláv štátov a vlád, z krajín skupiny G20 sa iba Rusko rozhodlo zúčastniť sa na takejto úrovni, a to prostredníctvom premiéra Dmitrija Medvedeva.

Si Ťin-pching a Donald Trump by sa mali stretnúť práve na schôdzke G20, ktorá sa uskutoční na prelome novembra a decembra v Argentíne. O obchodných vzťahoch naposledy rokovali minulý týždeň telefonicky a obidvaja diskusiu označili za pozitívnu. V reakcii na to viaceré médiá informovali, že Trump má záujem o dohodu, ktorú by mohli uzatvoriť práve na samite G20 v Buenos Aires.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok