Poslanci NR SR schválili zmeny v eurovale aj predčasné voľby

TA3, TASR, SITA, foto: ČTK
13.10.2011 19:05

Ešte začiatkom týždňa nikto netušil, že politická situácia sa vyostrí až do týchto rozmerov. Udalosti plynú extrémne rýchlo. V utorok padla vláda a už dnes poslanci schválili skrátenie volebného obdobia a tak definitívne potvrdili predčasné voľby. Otázne je, či zostane vláda do volieb kompletná. Premiérka ministrov za SaS už nechce. Tí ale zo svojich postov dobrovoľne odísť neplánujú.

Poslanci NR SR schválili zmeny v eurovale aj predčasné voľby

Slovensko sa napokon po opätovnom hlasovaní pridalo k skupine šestnástich krajín eurozóny, ktoré schválili zmeny v eurovale. Poslanci slovenského parlamentu dnes podporili dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF), ktorým sa navyšuje kapacita eurovalu ako aj rozširujú jeho kompetencie.

Za zmeny v pôvodnom eurovale hlasovalo 114 poslancov, proti bolo 30 zákonodarcov a hlasovania sa zdržali traja poslanci. Euroval v hlasovaní podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SDKÚ-DS a KDH, v klube strany Most-Híd boli za všetci okrem Ondreja Dostála, Petra Osuského a Petra Zajaca. Proti hlasovali kluby SNS a SaS, z klubu liberálov sa zdržal Martin Fecko.

Vláda Ivety Radičovej, ktorej poslanci Národnej rady SR v utorok pre euroval nevyslovili dôveru, schválila opätovne dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji v stredu. Zmluva následne putovala do parlamentu.

Vynovený euroval, ako to predpokladá dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji, má pomáhať nielen štátom, ale aj bankám. Okrem toho má väčšiu kapacitu, aby sa zabezpečilo, že rating jeho záväzkov zostane na najvyššej úrovni.

Samotný EFSF vznikol ešte 9. mája minulého roku, ako štátmi eurozóny účelovo založený subjekt na boj proti dlhovej kríze. Pôvodný objem záruk v EFSF dosahoval 440 mld. eur, pričom podiel Slovenska zodpovedal sume záruk 4,372 mld. eur. Lídri eurozóny sa však neskôr rozhodli garancie navýšiť na bezmála 780 mld. eur, čo by malo zabezpečiť pôvodne zamýšľanú efektívnu úverovú kapacitu nástroja na úrovni 440 mld. eur. Dodatok už počíta aj s účasťou Estónska a podiel záruk Slovenska na navýšenom eurovale stúpa na 7,7 mld. eur.

Funkčné obdobie súčasného parlamentu sa skráti o viac ako dva roky. Poslanci dnes na návrh vlády SR 143 hlasmi rozhodli, že predčasné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012.

Proti predčasným voľbám hlasovali len Peter Zajac, Ondrej Dostál a Peter Osuský (všetci OKS). Richard Sulík, Natália Blahová (obaja SaS), Ján Slota (SNS) a Ľubomír Vážny (Smer-SD) na hlasovaní chýbali. Výsledok hlasovania prijali poslanci pokojne a bez emócií.

Vláda pristúpila k skráteniu volebného obdobia výmenou za podporu najväčšej parlamentnej strany pri schvaľovaní dočasného eurovalu v parlamente. Na jeho schválenie je potrebných minimálne 76 hlasov. Stranám vládnej koalície sa ich však v utorok (11.10.) nepodarilo získať. Chýbali im hlasy poslancov SaS, trojice z OKS a z hnutia Obyčajní ľudia.

V histórii samostatnej SR boli predčasné parlamentné voľby dvakrát. Naposledy to bolo v júni 2006. Dôvodom sa stal odmietavý postoj vtedy koaličnej SDKÚ-DS voči predloženiu a podpisu zmluvy o výhrade vo svedomí. KDH na to reagovalo odchodom z vtedajšej koalície. Celonárodné hlasovanie následne vyhral Smer-SD, ktorý zostavil vládu s ĽS-HZDS a SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok