Ľuďom chýba kritické myslenie, na posúdenie informácií nemajú čas

TA3 SITA
4.11.2018 12:58

Slovenskej verejnosti chýba kritické myslenie a navyše ľudia v dnešnej dobe nemajú dostatok času na to, aby vedeli kvalitatívne posúdiť informácie z médií. Uviedol to v našej relácii V politike novinár a publicista Július Lörincz s tým, že aj to je dôvod, prečo ľudia nevedia rozlíšiť alternatívne médiá.

K ich popularite navyše prispievajú aj poslanci, ktorí podľa Lörincza obviňujú novinárov tradičných médií, čím ovplyvňujú aj verejnú mienku. "Ľudia, najmä mladí, vnímajú informácie v priebehu 30 sekúnd. Chýba im schopnosť kriticky uvažovať a utvoriť si vlastný názor na základe overiteľných faktov. Automaticky tak rastie popularita jednoduchých správ či alternatívnych médií na internete, ktoré sú stále do veľkej miery anonymné," uviedol Lörincz.

Bývalý riaditeľ Tlačovej rady SR tiež doplnil, že v súčasnosti nie sú nové média detailne kontrolované a neplatia pre ne prísne pravidlá ako v prípade televízie, rádia či tlačených médií. "Technologický rozvoj v mediálnej oblasti vedie k tomu, že sa dostávajú do popredia internetové médiá, ktoré nepodliehajú takej prísnej kontrole," uzavrel Lörincz. Podľa jeho slov sú za súčasnú situáciu zodpovedné aj tradičné médiá, v ktorých často chýba každodenná realita, ktorá v skutočnosti zaujíma verejnosť či má vplyv na ich každodenný život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok