MOST-HÍD: Olympijskí medailisti nie sú docenení, navrhujeme olympijskú rentu

TASR
5.6.2012 11:58

Držitelia olympijských medailí nie sú na Slovensku docenení a mali by preto dostávať doživotnú olympijskú rentu. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec za stranu Most-Híd Arpád Érsek.

MOST-HÍD: Olympijskí medailisti nie sú docenení, navrhujeme olympijskú rentu
SITA

Érsek informoval, že držitelia olympijského zlata by mali v súčasnosti nárok na 786 eur mesačne, strieborní olympionici na 472 a bronzoví na 315 eur. S držiteľmi medailí z majstrovstiev sveta návrh nepočíta. "Všade vo svete sú olympijské hry tým zaužívaným priestorom. Majstrovstvá sveta sú väčšinou každý rok, olympiáda raz za štyri," vysvetlil rozdiel medzi podujatiami.

Džudista a strieborný medailista z OH v Aténach Jozef Krnáč na otázku, či príspevok potrebuje, odvetil, že takýto dôchodok by mu v každom prípade pomohol. "Prečo by to niekomu malo prekážať?" pýtal sa.
Érsek zdôraznil, že v športe robil 40 rokov a vie, ako to chodí. "Športovci nemajú na iné veci čas. Šikovnejší vyštudujú vysokú školu, no ich hendikep sa začína, keď skončia s aktívnym športom. Nemajú vo svojom odbore prax. To je jeden z dôvodov návrhu," vysvetlil. Opozičný poslanec uznáva, že finančná situácia SR nie je dobrá, no myslí si, že tých zhruba 480.000 eur ročne je zanedbateľná suma. "Je to asi 50 metrov diaľnice. Viem si predstaviť, že by sa na tejto čiastke mohol podieľať napríklad Tipos," podotkol.

Poslanec upozornil, že Slovensko má čím ďalej tým menej olympionikov. "Netreba brať ohľad na to, že hokejista, ktorý je milionár, to nepotrebuje. Nech sa on rozhodne, ako s peniazmi naloží, či to dá na rozvoj športu alebo na charitu," deklaroval.

Na otázku, prečo by mal štát vyplácať peniaze športovcom, ktorí si tento životný smer zvolili dobrovoľne, Érsek odvetil, že sa snažíme dostať na športoviská čo najviac detí, aby boli zdravšie. "Nie každý bude majster sveta či olympionik, no niektorí tam zotrvajú bez toho, aby si uvedomili, že raz budú na olympiáde. O všetkom sa, samozrejme, rozhodujeme sami, musíme len umrieť, ostatné nemusíme. Olympionici sú vzormi pre x mladých ľudí, ktorých môžeme dotiahnuť k tomuto športu," dodal.

Podľa návrhu zákona športovci, ktorí reprezentujú alebo v minulosti reprezentovali SR, by mali za získané medaily dostávať od januára 2013 doživotný mesačný finančný príspevok. Nárok na finančný príspevok má mať osoba, ktorá je štátnym občanom SR a dovŕšila vek 35 alebo 40 rokov (poslanci ponúkajú dve alternatívy, pozn. TASR). Mala by byť bezúhonná a mala by mať medailové ocenenie ako športový reprezentant Česko-slovenskej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo Slovenskej republiky na vybranom medzinárodnom športovom podujatí.

Športovec zároveň nesmie byť opakovane sankcionovaný za porušenie zákazu užívania a držania dopingových látok. Ak športovec dosiahol viacero medailových ocenení rovnakého druhu, vzniká mu nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.
Opoziční poslanci chcú odmeňovať športovcov za pódiové umiestnenia na podujatiach organizovaných Medzinárodným olympijským výborom, Medzinárodným paraolympijským výborom, Medzinárodnou šachovou federáciou a Medzinárodným výborom športu pre nepočujúcich.

Výška príspevku sa má určiť ako násobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom za predchádzajúci kalendárny rok. V prípade zlatej medaily má ísť mesačne o 1-násobok priemernej mzdy, v prípade striebra o 0,6-násobok a bronzoví športovci majú mať nárok na 0,4-násobok priemernej mzdy. O priznanie príspevku musí športovec sám požiadať.

Návrh zákona by sa mal pri podmienke dosiahnutia 35 rokov veku týkať asi 80 až 90 osôb a pri podmienke dosiahnutia 40 rokov asi 70 až 80 osôb. Finančný dosah novej právnej normy teda poslanci vypočítali v sume asi 461.000 eur ročne po schválení prvej alternatívy a 383.200 eur ročne pri druhej možnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok